Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( η ετ3 παρουσιάζει τους "λυράρηδες" :: 8/2/2006 20:17:34) 

Ο Μιχάλης και ο Αντώνης Ζωγραφίδης απλώνουν με τη δεξιοτεχνία τους στη λύρα και την τσαμπούνα αντιστοίχως τον ήχο της καρπαθιώτικης σχολής.

Η ΕΤ3 παρουσιάζει τους "Λυράρηδες"

Μια περιπλάνηση στις ακριτικές περιοχές του Αιγαίου και της Θράκης, μεταφέροντας στον θεατή το εύρος του ήχου της αχλαδόσχημης λύρας, επιφυλάσσει η ολοκαίνουργια σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 "Οι λυράρηδες του Αιγαίου", που κάνει πρεμιέρα απόψε στις 9.30.

Στόχος της πρωτότυπης αυτής σειράς, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Λάμπρου, είναι να μας ταξιδέψει στην ελληνική ύπαιθρο και να μας γνωρίσει με τους δεξιοτέχνες της λύρας.

Επίσης, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε σημαντικές πληροφορίες για την αχλαδόσχημη λύρα και τη σχέση της με τους ανθρώπους κάθε τόπου. Για κάποιο περίεργο λόγο τον ήχο της αχλαδόσχημης λύρας τον συναντάμε μόνο στην ακριτική γραμμή της χώρας. Πρόκειται για τις περιοχές της Θράκης, της Λήμνου, της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου, της Τήλου, της Χάλκης και της Κρήτης, που δημιουργούν ένα οχυρό απέναντι στην επέλαση του ήχου που επιβάλλει η μουσική βιομηχανία.

Η κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές έχει δημιουργήσει μια δική της μουσική σχολή στη λύρα. Το μουσικό ύφος της κάθε σχολής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στον κάθε τόπο και που τις περισσότερες φορές είναι αρχέγονα. Και η λύρα αποτελεί τον καταλύτη για την πραγματοποίησή τους.

Το αποψινό πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην Κάρπαθο. Εκεί δεν υπάρχει σπίτι, ταβέρνα ή καφενείο που να μην υπάρχει μία λύρα ή μια τσαμπούνα. Εκεί όμως που ο μουσικός χρόνος δεν σταματάει ποτέ είναι το καφενείο των αδελφών Ζωγραφίδη. Ο Μιχάλης στη λύρα, ο Αντώνης στη τσαμπούνα. Θεματοφύλακες της καρπαθιώτικης μουσικής σχολής εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η λύρα του Μιχάλη Ζωγραφίδη θα μας οδηγήσει στο πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη στις 29 Αυγούστου στη Βρουκούντα στην αρχαία πόλη της Καρπάθου.