Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( οι ανθρώπινες παρεμβάσεις "τρέλαναν" τον καιρό :: 23/1/2006 19:47:16) 

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις "τρέλαναν" τον καιρό

Σε κατάσταση ανισορροπίας έχει εισέλθει ο πλανήτης - "Ψήνεται" η Αυστραλία με τον υδράργυρο στους 47 βαθμούς - την ίδια ώρα μείον εξήντα οκτώ βαθμοί πλήττουν τη βόρεια Ρωσία!

Σαράντα επτά βαθμούς πάνω από το μηδέν έδειχνε χθες το θερμόμετρο στην Αυστραλία και μείον εξήντα οκτώ στη βόρεια Ρωσία. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και δείχνει ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε κατάσταση ανισορροπίας.

"Υπάρχει έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της βιόσφαιρας, της γεώσφαιρας, της υδρόσφαιρας και της ατμόσφαιρας. Οποιεσδήποτε αλλαγές, για παράδειγμα, στη γεώσφαιρα, όπως η δραματική μείωση των δασών, επηρεάζουν άμεσα την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα. Κάθε κομμάτι του πλανήτη συνδέεται με ένα άλλο και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο που υπάρχει έλλειψη ισορροπίας", εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

Παρά τις αντίθετες απόψεις που κατά καιρούς ακούγονται, ο καθηγητής πιστεύει πως η εκτεταμένη έκλυση διοξειδίων του θερμοκηπίου έχει προκαλέσει βαρύ πλήγμα στην ατμόσφαιρα της Γης και στην τροπόσφαιρα, το στρώμα αυτό που καλύπτει τον πλανήτη μας και τον προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

"Την τριακονταετία σε πολλές περιοχές της Γης και στη χώρα μας από τη δεκαετία του '90 και μετά παρατηρούνται όλο και συχνότερα και όλο μεγαλύτερης διάρκειας έντονα καιρικά φαινόμενα. Έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι πλήττουν όλο και συχνότερα τον ελληνικό χώρο, κυρίως τις νότιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας", τονίζει ο κ. Ζερεφός.

Και όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει

Μπορεί να ερχόμαστε αυτές τις ημέρες αντιμέτωποι με το κύμα ψύχους από τη Σιβηρία, ωστόσο τα κλιματικά μοντέλα των επόμενων δεκαετιών (2071-2100), όπως προβλέπονται από τη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δείχνουν ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα σε ετήσια βάση το θερμόμετρο θα ανέβει κατά μέσο όρο 7 έως 8 βαθμούς Κελσίου και το ποσό της βροχής θα μειωθεί κατά 30%. Η παραπάνω εξέλιξη έχει άμεση σχέση με την οικονομία της περιοχής και κυρίως με την αγροτική οικονομία και την ενέργεια.

Ακραία φαινόμενα και ενέργεια

Την περίοδο αυτή, που ολόκληρη η Ευρώπη αλλά και οι βόρειες περιοχές της Ασίας πλήττονται από το πολικό ψύχος, η τιμή του μαύρου χρυσού έχει φθάσει τα 68 δολάρια το βαρέλι. Ομάδα κλιματολόγων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει επεξεργαστεί τη μελλοντική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (για την περίοδο 2071-2100), που σχετίζεται άμεσα αυτή τη φορά με την αύξηση της θερμοκρασίας. Έτσι με τη σχεδόν μόνιμη λειτουργία των κλιματιστικών οι πρόσθετες δαπάνες για ηλεκτρισμό στη χώρα μας σε ετήσια βάση θα ανέλθουν σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης της ενέργειας ανέρχεται σε 5%!

ΣΤΕΛΙΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ