Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( ετοιμος χωρίς τον περίβολο :: 20/2/2006 20:16:11) 

Σε δεύτερη εργολαβία θα ανατεθεί το έργο ανάδειξης του οχυρωματικού περιβόλου του Λευκού Πύργου, που αποκαλύφθηκε απροσδόκητα (;) κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης.

Ετοιμος χωρίς τον περίβολο

Τον προσεχή Μάιο αναμένεται να αποδοθεί, αλλά ημιτελώς, στη χρήση των Θεσσαλονικέων η πλατεία Λευκού Πύργου με τη νέα μορφή που θα αποκτήσει με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης.

Το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου, το οποίο χρηματοδοτείται με το ποσό των 2.055.000 ευρώ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, η αναγκαιότητα σύνταξης νέας μελέτης που προέκυψε μετά την αποκάλυψη -τον περασμένο Ιούνιο- του οχυρωματικού περιβόλου του Λευκού Πύργου δεν επέτρεψε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που αρχικά είχε τεθεί.

Η ανάδοχος κοινοπραξία "Σ. Τζάρος ΑΤΕ - Ι. Ζαχαράκης", με έγγραφό της προς το δήμο Θεσσαλονίκης ζήτησε να της δοθεί παράταση ενενήντα ημερών για την περαίωση του έργου. Το αίτημα της κοινοπραξίας, το οποίο έχει ήδη αντιμετωπιστεί θετικά από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

"Πυρήνας" το περιτοίχισμα

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κώστα Εγγλέζο, εντός του προσεχούς τριμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης σε όλη την έκταση του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου, πλην του μικρού τμήματος, όπου εντοπίστηκε ο πολυγωνικός οχυρωματικός περίβολος. Για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων σε αυτό το τελευταίο τμήμα της πλατείας Λευκού Πύργου θα εξελιχθεί μία δεύτερη εργολαβία.

Όπως προβλέπει η τροποποιημένη μελέτη του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα, ο οχυρωματικός περίβολος θα αποτελέσει τον "πυρήνα" της αναβαθμισμένης πλατείας Λευκού Πύργου.

Το περιτείχισμα, το οποίο κτίστηκε πριν από το 1535 και κατεδαφίστηκε μετά το 1917, θα ανυψωθεί κατά περίπου 40 εκατοστά, για να είναι ευκρινές, καθώς βρέθηκε σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από αυτό του εδάφους. Αυτή η υψομετρική διαφορά θα απομειώνεται σταδιακά και θα μηδενίζεται προς την πλευρά της λεωφόρου Νίκης.

Ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία πλακόστρωτων διαδρόμων, τη διαμόρφωση ραμπών για τη διευκόλυνση της κίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και τη διεύρυνση του χώρου εισόδου προς το Λευκό Πύργο.

Του αλλάζουν τα… φώτα

Με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης ο Λευκός Πύργος θα εμφανίζεται… λευκότερος τις βραδινές ώρες με την κατάργηση του θαμπού κίτρινου φωτισμού που υπάρχει σήμερα και την αντικατάστασή του με λευκό, μέσω 24 προβολέων που θα τοποθετηθούν περιμετρικά του μνημείου, καθώς και στις πολεμίστρες.