Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο της αναπαλαίωσης του διατηρητέου κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως, το οποίο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της διάσωσης και της ανάδειξης του νεοκλασικού κτιρίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης με υπουργική απόφαση του 1984.

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της δημαρχιακής επιτροπής Αναστάσιο Γερογιάννη, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο οποίος διενεργήθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου εκδήλωσαν δεκαεννέα κοινοπραξίες.

"Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση του ενδελεχούς ελέγχου όλων των δικαιολογητικών που προσκομίστηκαν από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες", ανέφερε ο κ. Γερογιάννης, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός για την αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου θα καταλήξει εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου.

Η πίστωση των περίπου 1,3 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του νεοκλασικού έχει ήδη διασφαλιστεί μέσω του νέου αναπτυξιακού προγράμματος "Θησέας" και τομεακών προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει ανακοινώσει ότι το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου.

Σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία που σώζονται για την ιστορία του κτιρίου, το διατηρητέο της Αναγεννήσεως κτίστηκε το 1896, κατά τα πρότυπα της βουλγαρικής αρχιτεκτονικής. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το βουλγαρικό προξενείο και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αγοράστηκε από την οικογένεια Πετρίδη. Το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως περιήλθε στο δήμο Θεσσαλονίκης το 1983.

Ανάπλαση της παραλίας

Στα τέλη του ερχόμενου μήνα αναμένεται να δημοπρατηθεί η δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε ο κ. Γερογιάννης, η δημαρχιακή επιτροπή έχει συντάξει τους όρους της διακήρυξης και ο σχετικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κώστα Εγγλέζο, η δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου αφορά σε μία έκταση περίπου 44.400 τετρ. μ., από το ύψος της οδού Πέτρου Συνδίκα μέχρι και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο.

"Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους περίπου 10,9 εκατ. ευρώ, είναι πλήρως διασφαλισμένη μέσω του ΕΤΠΑ και τομεακών προγραμμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ", γνωστοποίησε ο κ. Εγγλέζος, σημειώνοντας ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας θα διαμορφωθούν τρία θεματικά πάρκα και, συγκεκριμένα, ο "κήπος της μνήμης", ο "κήπος των ρόδων" και ο "κήπος του ήχου".

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στην περιοχή θα διαμορφωθούν πεζόδρομοι συνολικής έκτασης 24.400 τετρ. μ., ενώ ισχυρή θα είναι η παρουσία του πρασίνου, που θα καταλάβει έκταση 20.000 τετρ. μ. Εξάλλου, σε μήκος 585 μέτρων στον παραλιακό πεζόδρομο προβλέπεται η δημιουργία αλέας με 150 νέα δέντρα. Στο συγκεκριμένο κομμάτι της νέας παραλίας θα τοποθετηθούν συνολικά 570 νέα δέντρα.