Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( γλυκό από... μανιτάρι! :: 23/1/2006 19:56:48) 

Στη μονάδα του ο Κώστας Τσάτας εκτός από γλυκό του κουταλιού από μανιτάρια, παρασκευάζει επίσης μανιτάρια αποξηραμένα, τουρσί αλλά και ζυμαρικά και τραχανά με γεύση μανιταριών, μέχρι και λικέρ μανιταριών!

Γρεβενά: Παγκόσμια πρωτοτυπία στη γευσιγνωσία

Γλυκό από… μανιτάρι!

Της ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ

Παγκόσμια πρωτοτυπία από έναν τριαντάχρονο Γρεβενιώτη, που έφερε τα πάνω - κάτω στη γευσιγνωσία, αφού κατάφερε και έφτιαξε γλυκό κουταλιού από μανιτάρια!

Ο Κώστας Τσάτας, είναι ένας νέος που έμεινε στον τόπο του, γιατί πιστεύει ότι η περιφέρεια έχει μέλλον. Έπειτα από αρκετά χρόνια δουλειάς ως οδηγός βουνού και εκπαιδευτής ράφτιγκ, γνώρισε τα μανιτάρια χάρη σε ένα δάσκαλο της περιοχής, τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, που είναι γνώστης των μανιταριών, κι έτσι τα αγάπησε κι αυτός και μάλιστα κατέληξε να δημιουργήσει μία μεταποιητική μονάδα μανιταριών, με σκοπό να κάνει το μανιτάρι σήμα κατατεθέν των Γρεβενών.

"Η περιοχή μας, όπως και η Κοζάνη και η Καστοριά, είναι πλούσια στα μανιτάρια. Τα γνώρισα αρχικά μέσα από τα βιβλία του κ. Κωνσταντινίδη και τώρα πια ξέρω και ξεχωρίζω περισσότερα από 15 είδη μανιταριών και εννοείται τα 4 - 5 είδη που χρησιμοποιώ στη μονάδα μου", τόνισε στη "Μ" ο κ. Τσάτας.

Στη μονάδα του παρασκευάζει επίσης μανιτάρια αποξηραμένα, τουρσί αλλά και ζυμαρικά και τραχανά με γεύση μανιταριών, μέχρι και λικέρ μανιταριών!

"Οι δυνατότητες που έχει το μανιτάρι είναι πολλές. Αρκεί κάποιος να τα γνωρίζει και να ξέρει από αυτά. Το γλυκό κουταλιού που κάνουμε και είναι μοναδικό, η γεύση του θυμίζει κάτι μεταξύ κυδωνιού και βερίκοκου", είπε ο κ. Τσάτας.

Η ιδέα αυτής της μονάδας ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν ο κ. Τσάτας συνειδητοποίησε ότι στην περιοχή του φυτρώνουν και αναπτύσσονται περίπου 500 είδη μανιταριών.

"Όσοι επισκέπτονται τη περιοχή μας, ξέρουν λίγο πολύ ότι η γη μας είναι πλούσια σε μανιτάρια κι όλοι ψάχνουν να αγοράσουν. Είτε αποξηραμένα είτε νωπά. Κάπως έτσι σκέφτηκα και δημιούργησα τη μονάδα και τυποποιώ μανιτάρια. Θέλω μια μέρα το μανιτάρι να είναι ταυτισμένο με τα Γρεβενά", τόνισε ο 30χρονος.

Όλη η παραγωγή του κ. Τσάτα στηρίζεται σε μανιτάρια που φυτρώνουν στη Δυτική Μακεδονία.

"Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γνώστες και τα συλλέγουν για λογαριασμό της μονάδας κι άλλοι που είναι και έμποροι", ανέφερε ο κ. Τσάτας που πρόσθεσε ότι η περσινή χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα καλή για το μανιτάρι, αφού "δεν έβρεξε πολύ και γι' αυτό η παραγωγή ήταν σχετικά μικρή".