Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( αλλάζει η ιστορία της κομοτηνής; :: 12/3/2006 19:19:52) 

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ανάγλυφα μαρμάρινα κομμάτια, πιθανότατα κάποια από αυτά να είναι τμήματα της σαρκοφάγου, η οποία χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ανασκαφές έφεραν στο φως μία σαρκοφάγο, η οποία χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ.

Αλλάζει η ιστορία της Κομοτηνής;

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ένας αρχαιοκάπηλος αλλάζει την ιστορία της Κομοτηνής! Όταν πριν από αρκετό καιρό ο εργολάβος χωματουργικών εργασιών άρχισε τις εκσκαφές για την ανέγερση οικοδομής στην Εγνατία οδό αποκαλύφθηκε ένας αρχαιολογικός θησαυρός, τον οποίο προσπάθησε να κλέψει. Ευτυχώς, έγινε αντιληπτός από την αστυνομία και συνελήφθη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος υπέδειξε στους αρχαιολόγους το σημείο (στην Εγνατία οδό, γωνία Σαγγαρίου) όπου βρέθηκαν τα αρχαία ευρήματα και άρχισε η ανασκαφή. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μία σαρκοφάγο, η οποία εκτιμάται ότι χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ. και αποδεικνύει ότι η ιστορία της Κομοτηνής αρχίζει από τους ρωμαϊκούς χρόνους και όχι από τους βυζαντινούς, όπως πιστεύονταν μέχρι τώρα.

Οι νόμιμες αυτή τη φορά ανασκαφές γίνονται με την ευθύνη της προϊσταμένης της ΙΘ Εφορείας Αρχαιοτήτων Νικολίτσας και μένει να αποδειχθεί εάν αλλάζει η ιστορική ταυτότητα της Κομοτηνής. Αν η ιστορία αυτής της πόλης, δηλαδή, ξεκινά από τα ρωμαϊκά και όχι από τα βυζαντινά χρόνια.

Ο αρχαιοκάπηλος αποκάλυψε 23 πλάκες και οι αρχαιολόγοι συνέχισαν… το έργο του, φέρνοντας στο φως ανάγλυφα μαρμάρινα κομμάτια, πιθανότατα κάποια από αυτά να είναι τμήματα της σαρκοφάγου.

"Αναζητούμε απαντήσεις", δηλώνει η κ. Κοκκοτάκη και προσθέτει ότι "κάναμε τομή για να δούμε αν υπάρχει κάτι που να μαρτυρεί ότι όντως τα κομμάτια αυτά, που βρέθηκαν στα χέρια των συλληφθέντων, προέρχονται από αυτό το σημείο. Αξιοποιούμε οποιαδήποτε πληροφορία για να αποκαλύψουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα και την ιστορία της πόλης. Η πρώτη μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε ήταν πεσμένη. Πιθανότατα να ήταν κάποια βάση. Θα συνεχίσουμε μήπως βρούμε και κάποιο άλλο κομμάτι. Δεν έχει σχέση, πάντως, με τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τις Ηράκλειες μορφές και τη σαρκοφάγο που έχουμε στα χέρια μας. Ίσως, όμως, να έχει σχέση με κάποια άλλα ευρήματα που βρήκαμε στις εγκαταστάσεις του συλληφθέντα εργολάβου".

Συνεργάσιμοι οι αρχαιοκάπηλοι

Όσον αφορά την επιείκεια της δικαιοσύνης που προσδοκούν οι συλληφθέντες, επιδεικνύοντας ξεχωριστή συνεργασία με τις αρχές, η κ. Κοκκοτάκη δηλώνει κατηγορηματικά: "Η πράξη της αρχαιοκαπηλίας δεν παύει να υφίσταται. Ο νόμος είναι σαφής. Αν δεν παραδόσεις κάτι, όταν το βρεις, υπόκεισαι τις συνέπειες".

Να θυμίσουμε ότι στα χέρια των συλληφθέντων βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις ανάγλυφες μορφές του Ηρακλή και κάποιες άλλες γενειοφόρες μορφές, ένα γωνιακό ανάγλυφο, που ίσως ήταν σε κάποιο ταφικό μνημείο, το οποίο ίσως να κάλυπτε και να στόλιζε κάποιο μεγάλο ορθογώνιο κτίσμα.