Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( λύση τρία σε ένα για το λευκό πύργο :: 11/1/2006 20:57:22) 

Το περιτείχισμα θα συνυπάρξει με το μνημείο και την αναβαθμισμένη πλατεία

Λύση τρία σε ένα για το Λευκό Πύργο

Το ΚΑΣ ενέκρινε την τροποποιημένη μελέτη του δήμου Θεσσαλονίκης για τα έργα στην περιοχή

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ

Τέλος καλό και συναινετικό δόθηκε στην περιπέτεια του περιτειχίσματος του Λευκού Πύργου, το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μπόρεσαν να συνεργαστούν, ώστε να βρεθεί μία λύση και κατά συνέπεια το περιτείχισμα θα συνυπάρξει με το Λευκό Πύργο και την αναβαθμισμένη πλατεία. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχθές ενέκρινε την τροποποιημένη μελέτη του δήμου, με την οποία το περιτείχισμα διατηρείται και αναδεικνύεται.

Το σημείο-κλειδί της πρότασης που θα εφαρμοστεί είναι ότι, ενώ πριν ο πυρήνας τής υπό διαμόρφωση πλατείας ήταν ο Λευκός Πύργος, τώρα πυρήνας θα είναι το περιτείχισμα. Εντούτοις δεν αλλάζει η αρχιτεκτονική φιλοσοφία της μελέτης, έτσι όπως είχε παρουσιαστεί εξ αρχής.

Απόψεις

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος χαρακτήρισε την πρόταση "ρεαλιστική" και τόνισε ότι η ανάπλαση της πλατείας θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά από το Γ' ΚΠΣ. Αμέσως μετά την έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ ο δήμος θα συντάξει νέο τεχνικό δελτίο, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ Χρήστος Ζαχόπουλος, παρότι κάλεσε τα μέλη να εγκρίνουν τη μελέτη, θέλησε με την παρέμβασή του να αναφερθεί στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όταν το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει για την κατάχωση του ευρήματος λέγοντας τα ακόλουθα: "Μειώνεται η εικόνα της πόλης με τέτοιες περιστασιακές στάσεις. Με αυτό το θέμα έχουμε το θρίαμβο του τυχαίου, του υποκειμενικού και του αυθαίρετου. Θεωρώ ότι η τελική αισθητική της νέας πρότασης σε σχέση με την παλαιότερη είναι από ελάχιστη έως μηδενική". Εντούτοις ψήφισε τη μελέτη.

Προηγουμένως είχαν παρέμβει στη συνεδρίαση ως παριστάμενοι ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης Πρ. Νικηφορίδης, ο οποίος είπε ότι "για τέτοια ζητήματα πρέπει να γίνονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και να ενημερώνονται οι φορείς για τις διαδικασίες", και η αρχιτέκτονας Ιω. Στεριώτου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η κ. Στεριώτου κατέθεσε την πρόταση το εύρημα να αναδειχθεί δίχως προσθήκες και συμπληρώσεις αλλά με απλή συντήρηση, στερέωση και διαρκή φύλαξη.

Τα νέα σχέδια με βάση το νέο εύρημα

Το νέο εύρημα θα αναδειχθεί ως εξής: Επειδή βρέθηκε σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του εδάφους, θα ανυψωθεί κατά 40 πόντους, προκειμένου να σηματοδοτείται ευκρινώς. Ωστόσο αυτή η ανύψωση θα απομειώνεται και θα μηδενίζεται προς την πλευρά της οδού Νίκης.

Ο χώρος ανάμεσα στο περιτείχισμα και το Λευκό Πύργο διατηρείται ως έχει με τη φύτευσή του. Αυτό, όπως είπε και ο προϊστάμενος της 9ης ΕΒΑ Χαράλαμπος Μπακιρτζής, δίνει εν δυνάμει τη δυνατότητα στο μέλλον να διευρυνθεί η ανασκαφή και να ολοκληρωθεί η έρευνα. Άλλωστε αυτό το αλσύλλιο χρονολογείται από το 1920 και είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης.

Γύρω από το περιτείχισμα δημιουργούνται πλακόστρωτοι διάδρομοι και ράμπα για ΑΜΕΑ, ενώ διευρύνεται και ο χώρος εισόδου του Λευκού Πύργου.

Οι θέσεις όπου έχουν εντοπιστεί οι κανονιοθυρίδες θα σηματοδοτηθούν με χώμα και ειδική φύτευση, ώστε να είναι διακριτό το σχήμα τους.