Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( τα βασικά μαθήματα των νέων τμημάτων ) 

Τα βασικά μαθήματα των νέων τμημάτων

Είκοσι δύο από τα νέα τμήματα αφορούν τους υποψηφίους της 1ης δέσμης, τέσσερα της 3ης δέσμης, 17 της 4ης, ενώ κανένα από αυτά δεν αναφέρεται στους υποψηφίους της 2ης δέσμης

Αθήνα.-

Διαφοροποιημένο σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το μηχανογραφικό δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, λόγω της λειτουργίας νέων τμημάτων. Από τα 26 νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν στα Α.Ε.Ι. και τα 17 στα Τ.Ε.Ι. (συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων του πανεπιστημίου Κύπρου), 22 αφορούν τους υποψηφίους της 1ης δέσμης, τέσσερα της 3ης δέσμης, 17 της 4ης, ενώ κανένα από αυτά δεν αναφέρεται στους υποψηφίους της 2ης δέσμης.

Ειδικότερα, από 2 τμήματα θα λειτουργήσουν στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Κρήτης και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τέσσερα στο πανεπιστήμιο Θράκης, από τρία στα πανεπιστήμια Πάτρας, Αιγαίου και Κύπρου και από ένα στα πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιά, Ιωαννίνων στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο και στο Οικονομικό πανεπιστήμιο.

Επίσης, από τρία τμήματα θα λειτουργήσουν στα Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και Ηρακλείου, από δύο στα Τ.Ε.Ι. Κοζάνης και Λάρισας και από ένα στα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Πάτρας, Χαλκίδας, Μεσολογγίου και Kαλαμάτας.

ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

1. Τμήμα ιταλικής και ισπανικής γλώσσας και φιλολογίας, με έδρα την Αθήνα, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην τρίτη (3η ) δέσμη με βασικό μάθημα τα αρχαία ελληνικά. Το τμήμα αυτό θα λειτουργήσει με δύο κατευθύνσεις, η μία είναι της ιταλικής γλώσσας και η άλλη της ισπανικής γλώσσας, οι υποψήφιοι για κάθε κατεύθυνση θα εξετάζονται υποχρεωτικά και στην αντίστοιχη ξένη γλώσσα.

2. Τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών, με έδρα την Αθήνα, του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, στην πρώτη 1η δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

3. Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, με έδρα τη Φλώρινα, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην τρίτη (3η) και στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα την ιστορία.

4. Τμήμα μηχανικών διαχείρισης ενεργειακών πόρων, με έδρα την Κοζάνη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην πρώτη (1η) δέσμη και βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

5. Τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής, με έδρα την Αθήνα, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

6. Τμήμα τεχνολογικής εκπαίδευσης, με έδρα τον Πειραιά, του πανεπιστημίου Πειραιά, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

7. Τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων, με έδρα την Πάτρα, του πανεπιστημίου Πάτρας, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

8. Τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών, με έδρα την Πάτρα, του πανεπιστημίου Πάτρας, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

9. Τμήμα φιλοσοφίας, με έδρα την Πάτρα, του πανεπιστημίου Πάτρας, στην τρίτη (3η) δέσμη με βασικό μάθημα τα αρχαία ελληνικά.

10. Τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, με έδρα τα Ιωάννινα, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

11. Τμήμα πολιτικής επιστήμης, με έδρα το Ρέθυμνο, του πανεπιστημίου Κρήτης, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα την ιστορία.

12. Τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών, με έδρα το Ηράκλειο, του πανεπιστημίου Κρήτης, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

13. Τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών, με έδρα την Ξάνθη, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

14. Τμήμα διεθνών οικονομικών σχέσεων και ανάπτυξης, με έδρα την Κομοτηνή, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

15. Τμήμα δασολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, με έδρα την Ορεστιάδα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

16. Τμήμα αγροτικής ανάπτυξης, με έδρα την Ορεστιάδα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

17. Τμήμα επιστημών της θάλασσας, με έδρα τη Μυτιλήνη, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη χημεία.

18. Τμήμα κοινωνιολογίας, με έδρα τη Μυτιλήνη, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

19. Τμήμα μεσογειακών σπουδών, με έδρα τη Ρόδο, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην τρίτη (3η) και στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα την ιστορία.

20. Τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών, με έδρα το Βόλο, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην (1η) δέσμη με βασικό μάθημα, τα μαθηματικά.

21. Τμήμα οικονομικών επιστημών, με έδρα το Βόλο, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

22. Τμήμα φυσικών επιστημών (κατεύθυνση φυσικής), του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη φυσική.

23. Τμήμα φυσικών επιστημών (κατεύθυνση χημείας), του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη χημεία.

24. Τμήμα ξένων γλωσσών και φιλολογιών (κατεύθυνση γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας), του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην τρίτη (3η) δέσμη με βασικό μάθημα τα αρχαία ελληνικά. Οι υποψήφιοι για την κατεύθυνση αυτή, εξετάζονται υποχρεωτικά και στο ειδικό μάθημα της γαλλικής γλώσσας.

25. Τμήμα θεωρητικών σπουδών τέχνης, με έδρα την Αθήνα, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το τμήμα αυτό δεν εντάσσεται στο σύστημα των γενικών εξετάσεων και η εισαγωγή σ' αυτό, θα γίνεται με ειδικές εξετάσεις που θα διενεργεί το ίδιο το ίδρυμα.

26. Τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών, με έδρα την Αθήνα, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το τμήμα αυτό δεν εντάσσεται στο σύστημα των γενικών εξετάσεων και η εισαγωγή σ' αυτό θα γίνεται με ειδικές εξετάσεις που διενεργεί το ίδιο το ίδρυμα.

27. Τμήμα σχεδιασμού και παραγωγής ενδυμάτων, με έδρα το Κιλκίς του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, στην πρώτη (1η) και την τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

28. Τμήμα τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, με έδρα τη Λάρισα του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

29. Τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου και επίπλου, με έδρα την Καρδίτσα του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη χημεία.

30. Τμήμα επιχειρηματικού σχεδιασμού και πληροφοριακών συστημάτων, με έδρα την Πάτρα, του Τ.Ε.Ι. Πάτρας, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

31. Τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής και πολυμέσων, με έδρα το Ηράκλειο, του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

32. Τμήμα τεχνολογίας μηχανικών συστημάτων διαχείρισης φυσικών πόρων, με έδρα τα Χανιά, του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη φυσική.

33. Τμήμα μουσικής τεχνολογίας και ακουστικής, με έδρα το Ρέθυμνο, του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη φυσική.

34. Τμήμα βιομηχανικής πληροφορικής, με έδρα την Καβάλα, του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

35. Τμήμα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακής πολιτικής, με έδρα την Καστοριά, του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα την ιστορία.

36. Τμήμα εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου αγροτικών προϊόντων, με έδρα τη Φλώρινα, του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη χημεία.

37. Τμήμα αυτοματισμού, με έδρα τη Χαλκίδα, του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

38. Τμήμα εφαρμογών πληροφορικής στη διοίκηση και στην οικονομία, με έδρα το Μεσολόγγι, του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

39. Τμήμα πληροφορικής και επικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, του Τ.Ε.Ι. Σερρών, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

40. Τμήμα ελεγκτικών και ασφαλιστικών εργασιών, με έδρα την Καλαμάτα, του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

41. Τμήμα ελεγκτικών και ασφαλιστικών εργασιών, με έδρα την Πρέβεζα, του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

42. Τμήμα εφαρμογών ξένων γλωσσών στη διοίκηση και στο εμπόριο, με έδρα την Ηγουμενίτσα, του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό, εξετάζονται υποχρεωτικά σε μία από τις τέσσερις ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλικής).

43. Τμήμα βιολογικής γεωργίας, με έδρα το Αργοστόλι, του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στην πρώτη (1η) δέσμη με βασικό μάθημα τη χημεία.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το τμήμα φυσικών επιστημών (πτυχίο φυσικής ή χημείας) διαγράφηκε από το μηχανογραφικό δελτίο, αφού χωρίστηκε σε δύο κατευθύνσεις, φυσικής και χημείας αντίστοιχα με χωριστό αριθμό εισακτέων σε κάθε κατεύθυνση, οι οποίες και περιλεήφθησαν ως νέα τμήματα.

Μετονομασίες τμημάτων

1. Το τμήμα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μετονομάστηκε σε τμήμα οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

2. Το τμήμα οικιακής οικονομίας του Χαροκοπείου Α.Ε.Ι. μετονομάστηκε σε τμήμα οικιακής οικονομίας και οικολογίας και είναι ενταγμένο στην πρώτη (1η) και στην τέταρτη (4η) δέσμη με βασικό μάθημα τα μαθηματικά.

3. Το τμήμα διαιτολογίας του Χαροκοπείου Α.Ε.Ι. μετονομάστηκε σε τμήμα επιστήμης διαιτολογίας - διατροφής.

4. Το τμήμα ορυχείων του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης μετονομάστηκε σε τμήμα γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος.