Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( δυναμική είσοδος στην οικιακή αγορά ) 

Δυναμική είσοδος στην οικιακή αγορά

Ένα από τα σημεία αναφοράς της πρόσφατης Infosystem, για τους απλούς χρήστες που επισκέφθηκαν την κάθε χρόνο και καλύτερη έκθεση, ήταν τα δεκάδες iMac που τους περίμεναν να τα δουν, να τα δοκιμάσουν, να παίξουν μαζί τους. Η θρυλική εταιρία η οποία ως τώρα θεωρούνταν, και ήταν, πολύ ακριβή για το χρήστη που επιθυμούσε να αγοράσει ένα υπολογιστή με multimedia και internet εφαρμογές για το σπίτι, έκανε το μεγάλο βήμα και παρουσίασε έναν οικονομικά προσιτό, σχεδιαστικά ιδιαίτερο, ταχύτατο και συνολικά συμφέροντα υπολογιστή για το νέο ή μέσο χρήστη, με μεγάλες δυνατότητες λόγω της απόλυτης εκμετάλλευσης της τεχνολογίας των USB.

Το iMac είναι πρωτοποριακό και για την εταιρία παραγωγής του, αλλά και για τους χρήστες. Η Apple ως τώρα δεν μας είχε συνηθίσει σε μηχανήματα για πρωτάρηδες, κρατούσε το θρύλο που έκτισε γι' αυτήν ο μοναχικός της δρόμος, παρά το οικονομικό κόστος, και επέμενε στο υψηλά ποιοτικό μεν, ακριβό δε προϊόν της. Και εγένετο -εμπορικόν- φως και η πιο cult εταιρία στον τομέα της πληροφορικής ανακάλυψε τους αριθμούς που μιλούν για χιλιάδες νέους χρήστες καθημερινά, οι οποίοι επιθυμούν από τον υπολογιστή τους καλές multimedia επιδόσεις και γρήγορη πρόσβαση στο Internet, ίσως με ολίγη από διαμόρφωση κειμένου. Το επόμενο βήμα ήταν λογικό να αποφασιστεί. Λέγεται iMac και καταφέρνει να βάλει την Apple στο παιγνίδι, χωρίς να χάνει το cult προφίλ της -προς το παρόν-, αφού επεδίωξε και πέτυχε και ο νέος της υπολογιστής, προς την εντελώς νέα γι' αυτήν αγορά, (όποιος διαφωνεί ας δει τις αναλογίες τιμών όλων των προηγουμένων ετών μεταξύ ενός no name pc και ενός αντίστοιχου Mac, κι ας μας πει τι θα αγόραζε ο πατήρ για τον υιό τα Χριστούγεννα…) να αποτελεί μία ξεχωριστή μονάδα, ευδιάκριτα μοναδική σε σχέση με τα υπάρχοντα, παρά τη συναφή τιμή της.

Το iMac είναι σχεδιαστικά μοναδικό, είτε σου αρέσει είτε όχι, εδώ οι γνώμες διχάζονται, παίζει με το χρώμα -προς το παρόν το μπλε, αλλά σύντομα πιστεύω θα μας έρθει και σε άλλες αποχρώσεις- και, βασικότατο, δεν έχει κουτί. Μοιάζει σαν ένα παιχνίδι πολυτελείας, ελκυστικό και ενδιαφέρον για οποιονδήποτε αγαπά τους υπολογιστές, αλλά και οποιονδήποτε θα ήθελε να αποκτήσει έναν, χωρίς να ξέρει πολλά, λόγω εποχής (της πληροφορίας…). Ειδικά για τον τελευταίο, το γεγονός ότι το μόνο που έχει να κάνεις είναι να βάλεις το φις στη πρίζα για να έχεις έναν υπολογιστή που δουλεύει -καμία σύνδεση πλην πληκτρολογίου και ποντικιού δεν απαιτείται- κάνει τον iMac ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Η προσωπική άποψη της γράφουσας, που πέρασε ώρες "παίζοντας" με το καινούριο μηχανάκι της Apple -κι όχι μόνον για χάρη της δουλειάς-, είναι ότι μόλις κανείς συνηθίσει τα διαφορετικής εργονομίας πληκτρολόγιο και ποντίκι, ερωτεύεται αυτή τη γρήγορη και εύκολη συσκευή για οικιακή χρήση. Για λόγους ομορφιάς (;), αλλά και τάξεως -το iMac δεν σου επιτρέπει να το "ξεκοιλιάσεις" όπως συνήθως πράττουν οι παλαιοί κομπιουτεράδες στα συνήθη PC, και σε σώζει από καθαρίσματα και βλάβες λόγω σκόνης, διότι δεν έχει κουτί- θα έλεγα, επίσης, ότι έχει όλα τα φόντα να το αγαπήσουν και οι κυρίες, ένα διαρκώς αυξανόμενο αγοραστικό κοινό.

Λ. Χ. Θωμά