Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( τρομακτικοί οι ρυθμοί καταστροφής της φύσης ) 

Τρομακτικοί οι ρυθμοί καταστροφής της φύσης

Από το 1970, οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει περισσότερο από το 30% του φυσικού περιβάλλοντος

Ινδιάνοι της φυλής Ζανάντες, στον Αμαζόνιο, περπατούν ανάμεσα σε ό,τι απέμεινε από το δάσος του καταυλισμού τους.

Η φωτιά έφτασε στο δάσος όταν αγρότες, που άρχισαν να καίνε τα χωράφια τους, μετά τη συγκομιδή, έχασαν τον έλεγχο της.

Τα δάση, οι πηγές και τα νερά, τα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη Γη καταστρέφονται συστηματικά τα τελευταία περίπου 30 χρόνια. Το γεγονός αυτό, που έχει πάψει προ καιρού να αποτελεί είδηση, παίρνει νέες διαστάσεις μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), σύμφωνα με την οποία από το 1970 ως σήμερα περισσότερο από το 30% του φυσικού πλούτου έχει καταστραφεί και οι ρυθμοί καταστροφής δεν έχουν μειωθεί.

Το Ταμείο έδωσε λεπτομέρειες για την καταστροφή που επιτελείται σε παγκόσμια κλίμακα, παρουσιάζοντας χθες στο Λονδίνο τον "Κατάλογο του Ζώντος Πλανήτη", που αναλύει επακριβώς τους ρυθμούς της καταστροφής μεταξύ των ετών '70-'95. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πίεση που ασκείται στη φύση ως αποτέλεσμα του καταναλωτισμού των ανεπτυγμένων κοινωνιών, διπλασίασε τους ρυθμούς της εκμετάλλευσης μέσα σε 25 χρόνια, ενώ ο ρυθμός δε μειώνεται παρά την κλιμακούμενη, σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, ωστόσο, οικολογική αφύπνιση των πολιτών. Αντιθέτως, αυξάνεται.

Η πίεση ασκείται κυρίως από την ανεξέλεγκτη παραγωγή, την οποία υπαγορεύει η τεράστια ζήτηση, δημητριακών και ρυζιού, ψαριών, ξύλου και νερού και την παραγωγή μολυσματικών ουσιών όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Οι λαοί των χωρών του ανεπτυγμένου βιομηχανικά κόσμου ασκούν στο φυσικό περιβάλλον δυόμισι φορές μεγαλύτερη πίεση από αυτή που ασκούν εκείνοι των υπό ανάπτυξη χωρών. "Η δραματική πτώση των πόρων του φυσικού κόσμου είναι κατευθείαν αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης" δήλωσε ο υπεύθυνος του WWF, Νικ Μάμπεϊ. "Ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ζήσει επί πολλά χρόνια από τον φυσικό πλούτο των αναπτυσσόμενων κρατών, ενισχύοντας και αυξάνοντας κατ' αυτό τον τρόπο και τη φτώχεια. Έχουμε την ευθύνη να μειώσουμε την πίεση που ασκείται στο περιβάλλον" κατέληξε. Το Ταμείο προτείνει μεθόδους περικοπής της καταστροφικής κατανάλωσης, κυρίως με τη μείωση της μόλυνσης και της παραγωγής απορριμμάτων, την ανακύκλωση των φυσικών πόρων και την προστασία της ποικιλομορφίας της πανίδας, της χλωρίδας και του περιβάλλοντος. Ήδη το Ταμείο, από τις 16 Σεπτεμβρίου, έχει επιδοθεί σε μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης των εταιριών που εκμεταλλεύονται δάση, που αποσκοπεί να τους επιδείξει τρόπους αύξησης των εμπορικών τους κερδών μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών προστασίας των δασών.

Τα δάση αποτελούν υπ' αριθμόν ένα στόχο της υπερκατανάλωσης, και υπολογίζεται ότι περισσότερο του 50% των αρχικών δασών παγκοσμίως έχει ήδη καταστραφεί λόγω τουρισμού, πυρκαγιών και αποψίλωσης για τη δημιουργία γης. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου, δρ. Κλοντ Μαρτέν, ήδη οι εταιρίες που ακολούθησαν τις προτάσεις του WWF "ξέρουν ότι θα είναι οι νικητές στη διαρκώς και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια βιομηχανία". Η πολιτική που προτείνεται περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου προστατευμένων περιοχών, αντιπροσωπευτικών της οικολογίας της περιοχής, στην οποία δρα η βιομηχανία με παράλληλη εκμετάλλευση των εκτός της προστατευμένης περιοχής δασών με αποδεκτούς από το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία τρόπους, την εκμετάλλευση με παράλληλη αναδάσωση, την παραγωγή των τελικών προϊόντων με οικολογικές μεθόδους.