Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( χρειαζεται νομοθετικη ρυθμιση για τις γεωλογικες μελετες ) 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μπορούν να προβλέψουν τις κατολισθήσεις

Υπάρχει ειδική νομοθεσία στην Ευρώπη και πριν κατασκευαστεί οτιδήποτε προηγείται μελέτη - Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου

"Η Ελλάδα δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί τον πτυχιούχο που λέγεται γεωλόγος. Δυστυχώς, ό,τι κατασκευάζεται στη χώρα μας κατασκευάζεται χωρίς την ανάλογη γεωλογική μελέτη", τόνισε στη "Μ" ο πρόεδρος του τμήματος γεωλογίας, καθηγητής στον τομέα ορυκτολογίας - πετρολογίας - κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Ανέστης Φιλιππίδης.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που "γεννήθηκε" από ορογένεση, κάτι το οποίο, όπως εξήγησε ο καθηγητής Φιλιππίδης, σημαίνει ότι μεγάλες μάζες μετακινήθηκαν και άλλες πήγαν προς τα πάνω ενώ άλλες προς τα κάτω. Τα σημεία που βρίσκονται ψηλότερα, με την έντονη χημική και κλαστική διάβρωση που επικρατεί, προσπαθούν να αποσυνδεθούν και να πάνε στις κοιλάδες.

"Ο γεωλόγος θα μπορούσε με μία γεωλογική μελέτη να προβλέψει τις τυχόν κατολισθήσεις και να προτείνει τις λύσεις για την αποφυγή ατυχημάτων", επεσήμανε ο καθηγητής. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "πρέπει πριν κατασκευαστεί οτιδήποτε, είτε αυτό λέγεται δρόμος είτε σπίτι, να προηγείται γεωλογική μελέτη, κάτι το οποίο στην Ευρώπη είναι νομοθετημένο. Δυστυχώς, ανάλογη νομοθεσία δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα".

Μάλιστα, ο καθηγητής Φιλιππίδης δήλωσε ότι "στην Ελλάδα καλούμε το γεωλόγο εξ ανάγκης, αφού συντελεστεί η καταστροφή. Αν κάποτε περάσει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία πρώτα θα γίνεται γεωλογική μελέτη και μετά κατασκευή, οι κατολισθήσεις θα μειωθούν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό".

Τα επικίνδυνα σημεία

Ο αναπληρωτής καθηγητής τεχνικής γεωλογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Χρηστάρας, μιλώντας στη "Μ" για τα σημεία στα οποία είναι πιθανό να γίνουν κατολισθήσεις, τόνισε ότι "πρόβλημα υπάρχει σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σε όλες τις ορεινές περιοχές μπορεί να προκύψει τέτοιο πρόβλημα και είναι συνηθισμένο φαινόμενο".

Ως παράδειγμα ανέφερε το χωριό Επταχώρι στο νομό Καστοριάς, όπου το νερό της βροχής διέβρωνε επιφανειακά τις μάζες με αποτέλεσμα πριν από μερικά χρόνια να χαθεί το κέντρο βάρους και να πέσει ένα βράχος επάνω σε σπίτι. Μετά από τη ζημιά έγινε μελέτη με την οποία προτάθηκαν μέτρα αντιμετώπισης που θα κατασκευαστούν σύντομα. Επίσης, ο καθηγητής Χρηστάρας αναφέρθηκε συνολικότερα στο νομό Καστοριάς, στον παραλιακό δρόμο της Καβάλας πριν τα λουτρά των Ελευθερών, σε τμήματα της Εγνατίας οδού στην Πίνδο.

Καταλήγοντας, μίλησε για τη μεγάλη σημασία της γεωλογικής μελέτης για την οποία είπε ότι "μπορεί να προβλέψει πιθανές κατολισθήσεις, μπορεί να δώσει λύσεις για την αντιμετώπισή τους με απλή μεθοδολογία. Πρώτα προσδιορίζουμε το φαινόμενο, μετά το ερμηνεύουμε και τελικά δίνουμε τις λύσεις με τις οποίες αντιμετωπίζεται".