Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( οι νέοι συζητούν για την ευρώπη ) 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ

Οι νέοι συζητούν για την Ευρώπη

"Ένα τσούρμο παιδιών, που ξεκινούν από το πουθενά, μπορούν να κάνουν τα πάντα". Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, Αλέξανδρου Βαμβούκη, έγινε χθες στο κολέγιο "Ανατόλια" η επίσημη τελετή έναρξης της Γενικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής, εν όψει της 30ης Διεθνούς Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 1999 στην Κωνσταντινούπολη.

Στην 5η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής συμμετείχαν φέτος εκπρόσωποι 13 λυκείων από τη Βόρεια Ελλάδα. "Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία μας το γεγονός ότι φέτος συμμετέχουν μαθητές όχι μόνο από σχολεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και γειτονικών νομών", τόνισε ο κ. Βαμβούκος. Διευκρίνισε όμως πως όνειρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος είναι κάποια στιγμή οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής να προσλάβουν εθνικό χαρακτήρα, να συμμετέχουν δηλαδή μαθητές από όλα τα λύκεια της χώρας.

Παρών στην επίσημη τελετή έναρξης ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι νέοι της χώρας είναι ανήσυχοι και θέλουν να συμβάλλουν ενεργά στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία επιλογής των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων η εμπειρία είναι μοναδική.

Όπως είπε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, "η συμμετοχή σας αποτελεί καταρχήν την πρώτη σας εμπειρία στην πολιτική. Σας βοηθά να εξασκήσετε τις ξένες γλώσσες που μαθαίνετε, να αναπτύξετε δεξιότητες και ταλέντα, να λειτουργήσετε ως ομάδα στη βάση του σεβασμού και της ουσιαστικής συζήτησης, αλλά και να μάθετε περισσότερα για την Ενωμένη Ευρώπη".

Από την πλευρά της η προεδρεύουσα της χθεσινής συνεδρίασης, Μαρίλιαν Πετρά, μίλησε για την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους οι νέοι, οι οποίοι συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη Επιλογής. "Τις τελευταίες δύο ημέρες, βλέπω παιδιά που δεν είναι σίγουρα για το τι συμβαίνει, διαπιστώνω όμως ότι τους αρέσει αυτό που συμβαίνει", είπε χαρακτηριστικά καλώντας τους συνέδρους να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους, χωρίς να σκέφτονται εάν αυτό που θα πουν θα είναι σωστό η λάθος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τους πολίτες της Ευρώπης.

Οι επιτροπές που είχαν συσταθεί ανέπτυξαν θέματα κοινωνικών υποθέσεων, κοινωνικών ελευθεριών, περιβάλλοντος, ανάπτυξης συνεργασίας, δικαιωμάτων του πολίτη και εξωτερικών υποθέσεων.