Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( τα "φέσια" του πολιτισμού ) 

Απόπειρες του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να μας πείσει για το έργο του. Ακόμα χρωστά…

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τα "φέσια" του Πολιτισμού

Πώς το ελληνικό δημόσιο προστατεύει τον χρεώστη ΟΠΠΕΘ '97 σε βάρος των πιστωτών του

Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα σχετικά με τις οφειλές του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", που δεν αφορούν σε συνεργασίες του μόνο στο εσωτερικό της χώρας, με επίκεντρο, βέβαια τη Θεσσαλονίκη, αλλά και εκτός συνόρων της ελληνικής επικράτειας, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, που μπορεί να έχει η κατάσταση αυτή στο διεθνές κύρος όχι μόνο του Οργανισμού , αλλά και της χώρας γενικότερα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σπουδή της κυβέρνησης να εκδύσει τον Οργανισμό από κάθε περιουσιακό στοιχείο, που θα μπορούσαν να κατάσχουν οι πιστωτές για την κάλυψη μέρους των οφειλών του.

Η βασική διάσταση του προβλήματος ήρθε στη δημοσιότητα μετά τη διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού, που κίνησε η διαφημιστική εταιρεία Olympic DDB και την αναίρεσή της, που ζητήθηκε από το ελληνικό δημόσιο και συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της περασμένης Δευτέρας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προεδρεύοντος του κ. Λιάπη. Η εταιρεία διεκδικεί την αμοιβή της για τη διαφημιστική προβολή της Έκθεσης Κειμηλιακών Θησαυρών του Αγίου Όρους, των προγραμμάτων "Ο Μέγας Αλέξανδρος στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη" και "Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ανατολή" καθώς επίσης και της γιορτής λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η παραπέρα διάσταση του ζητήματος είναι ότι ο ΟΠΠΕΘ '97 οφείλει περίπου 30.000.000 δραχμές, πριν την υποτίμηση, σε τιμολόγια διαφημιστικών καταχωρήσεων σε εφημερίδες του εξωτερικού: Monthly Chronicle 2.600 δολάρια Αυστραλίας, El Pais 2.725.000 πεσέτες, International Herald Tribune 387.657 γαλλικά φράγκα, Die Welt 18.353 γερμανικά μάρκα, Bianco y Negro 2.415.000 πεσέτες, Neue Zurcher Zeitung 11.860 ελβετικά φράγκα, 24 Heures 7.516 ελβετικά φράγκα, The Observer 10.304 λίρες Αγγλίας, The Orthodox Observer 6.000 αμερικάνικα δολάρια.

Οι παραπάνω πιστωτές, καθώς και κάθε πρώην συνεργάτης του Οργανισμού, που οι υπηρεσίες του δεν έχουν εξοφληθεί, δεν μπορούν πλέον να κινηθούν δικαστικά για κατασχέσεις, διότι το μόνο περιουσιακό στοιχείο, που διαθέτει πλέον ο Οργανισμός, είναι ο εξοπλισμός των γραφείων του. Παρά τη ρητή απαγόρευση εκποίησης των περιουσιακών του στοιχείων (άρθρο 49 του νόμου 2190) για τέσσερις μήνες μετά την εκκαθάριση, το ελληνικό δημόσιο ισχυρίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ανώνυμης εταιρείας ΟΠΠΕΘ '97 ανήκουν πλέον σ' αυτό. Εξ ου και παρενέβη ζητώντας αναστολή του πλειστηριασμού των 11 κατασχεθέντων σπιτιών, δίνοντας διά των εκπροσώπων του τη διαβεβαίωση ότι τα χρέη θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΝΔ περί πολιτιστικής κληρονομιάς

Την ανάγκη να προστατευθούν επαρκώς τα πολιτιστικά μνημεία της χώρας επεσήμαναν στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στελέχη της ΝΔ με αφορμή το νέο προς ψήφιση αρχαιολογικό νόμο.

Στη συνάντηση η υπεύθυνη του τομέα μορφωτικών υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η πρόεδρος της ΟΚΕ πολιτισμού, βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, και ο εισηγητής του νομοσχεδίου για τον νέο αρχαιολογικό νόμο, βουλευτής Βασίλης Κορκολόπουλος, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση οφείλει μέσω του νέου νόμου να ενισχύσει την προστασία των πολιτιστικών αγαθών της χώρας.

Παράλληλα ζήτησαν την εξομάλυνση των σχέσεων πολίτη και κράτους, ώστε ο πολίτης να αναδειχθεί σε θεματοφύλακα και εγγύηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ κατέθεσαν παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση πολλών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.