Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες κράτησης και τους βασανισμούς κρατουμένων αλλά και για απαγωγές υπόπτων αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία, τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες μεταφορές αιχμαλώτων στην αμερικανική βάση στην Κούβα. Στην τελευταία έκθεσή της η διεθνής οργάνωση ζητά της διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες και μαζί το άμεσο κλείσιμο του Γκουαντανάμο.

Η ανθρωπιστική οργάνωση, που έχει βάση στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι στην αμερικανική βάση κρατούνται ακόμη περίπου 500 άτομα 35 εθνικοτήτων, χωρίς να έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» της Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις στην Αμερική.

Η Διεθνής Αμνηστία επικαλείται τις καταθέσεις τριών κρατουμένων, τις οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνήγοροί τους.

Ο 34χρονος Αμπντουλσαλάμ αλ Χέλα από την Υεμένη αναφέρει ότι συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2002, τον επιβίβασαν σε μικρό αεροσκάφος «φιμωμένο, με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια… Φυλακίστηκα στο Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς, αφού πρώτα με συνέλαβαν στην Αίγυπτο, στη διάρκεια μιας επίσκεψής μου για δουλειές», λέει ο Χέλα, ο οποίος στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 μεταφέρθηκε στο Γκουαντανάμο, αφού επί δύο χρόνια κρατήθηκε σε τέσσερις διαφορετικές φυλακές στο Αφγανιστάν. Στην κατάθεσή του ο κρατούμενος αναφέρει πως οι δεσμοφύλακές του τον χτυπούσαν συχνά, τον προσέβαλλαν και του στερούσαν τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ένας άλλος κρατούμενος από το Μπαχρέιν, ο 32χρονος Τζούμαχ αλ Ντοσάρι, υποστηρίζει ότι «πουλήθηκε για μερικά δολάρια» από τον πακιστανικό στρατό στους Αμερικανούς, οι οποίοι τον μετέφεραν από το Αφγανιστάν στο Γκουαντανάμο τον Ιανουάριο του 2002. Στη βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν οι Αμερικανοί στρατιώτες «έπαιζαν με το Κοράνι, όπως παίζουν ποδόσφαιρο», λέει, ενώ υποστηρίζει πως στο Γκουαντανάμο τον ανέκριναν 600 φορές. Τον έβαζαν χωρίς λόγο στην απομόνωση, τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν. Στη διάρκεια της ανάκρισης τον υποχρέωναν να ακούει μουσική ανεβάζοντας πολύ την ένταση, τον άφηναν επί ώρες σε ένα παγωμένο κελί χωρίς νερό και τροφή, τον ταπείνωνε μια στρατιωτίνα που εμφανιζόταν μπροστά του μόνο με τα εσώρουχα ή του έδιναν πορνογραφικά περιοδικά.

Ο τρίτος είναι ο Σουδανός 35χρονος καμεραμάν της Αλ Τζαζίρα Σάμι αλ Χάτζι, ο οποίος συνελήφθη από την πακιστανική αστυνομία το Δεκέμβριο του 2001, παραδόθηκε στους Αμερικανούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γκουαντανάμο στις 13 Ιουνίου 2002. «Επί τρία χρόνια στο Γκουαντανάμο οι ανακριτές προσπαθούσαν να με κάνουν να πω ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο Αλ Τζαζίρα και την Αλ Κάιντα», λέει ο Χάτζι, ο οποίος υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, τον χτυπούσαν στα πόδια, τον φόβιζαν με τη βοήθεια σκυλιών, τον προσέβαλλαν με ρατσιστικές φράσεις, τον έσπρωχναν από ψηλές σκάλες και τον έβαλαν στην απομόνωση για οκτώ μήνες.

Οι τρεις κρατούμενοι παραμένουν φυλακισμένοι στο Γκουαντανάμο, ενώ, όπως σημείωσε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, 43 κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας.