Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Έκθεση

( τουλάχιστον 63 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στον κόσμο το 2005, ο μεγαλύτερος αριθμός την τελευταία δεκαετία, εκ των οποίων οι 24 στο ιράκ, που κατέχει τα πρωτεία της πιο "θανατηφόρας" χώρας. :: 4/1/2006 20:56:21) 

Συγγενής ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στο Ιράκ, προσεύχεται στην κηδεία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, μαζί με έναν συνάδελφό του που επίσης δολοφονήθηκε, είχαν βοήθησει έναν 10χρονο Ιρακινό να έρθει στην Ιαπωνία για να εγχειριστεί στα μάτια.

Τουλάχιστον 63 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στον κόσμο το 2005, ο μεγαλύτερος αριθμός την τελευταία δεκαετία, εκ των οποίων οι 24 στο Ιράκ, που κατέχει τα πρωτεία της πιο "θανατηφόρας" χώρας.

Αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης δημοσιογράφων "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα", που εδρεύει στο Παρίσι. "Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ιράκ ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα για τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι από την αρχή του πολέμου το 2003 συνολικά έχουν σκοτωθεί 76 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι απ' ό,τι στην εικοσαετία 1955-1975 στον πόλεμο του Βιετνάμ. "Τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι επιθέσεις των Ιρακινών ανταρτών είναι η κύρια αιτία, αν και ο αμερικανικός στρατός σκότωσε τρεις εξ αυτών".

Μία άλλη μελέτη από την εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη "Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων", που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν μέσα στο 2005 ανέρχεται στους 47, εκ των οποίων οι 22 στο Ιράκ. Να σημειωθεί ότι διαφορετικές οργανώσεις δίνουν διαφορετικά στοιχεία για τις απώλειες των ανθρώπων του Τύπου κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων, που ποικίλλουν, για το ποιος θεωρείται δημοσιογράφος.

Η έκθεση των "Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα" αναφέρει ότι το Ιράκ ακολουθούν οι Φιλιππίνες, όπου σκοτώθηκαν συνολικά επτά δημοσιογράφοι. "Οι εχθροί τους δεν είναι πια ένοπλες ομάδες αλλά πολιτικοί, επιχειρηματίες και έμποροι ναρκωτικών, που στοχεύουν δημοσιογράφους οι οποίοι αποκαλύπτουν τις παράνομες δραστηριότητές τους". Η βία κατά δημοσιογράφων στην Αφρική αυξήθηκε επίσης, με τη Δημοκρατία του Κογκό, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σομαλία να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο. Στην Ασία η είσοδος του νέου έτους βρήκε στη φυλακή 126 δημοσιογράφους και τρεις συνεργάτες τους σε 23 διαφορετικές χώρες.

Επιπλέον αυξήθηκε η λογοκρισία κατά δημοσιογράφων. Περίπου οι μισές των 1.006 περιπτώσεων που έχουν καταγγελθεί καταγράφονται στο Νεπάλ. Στην Κίνα τα μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν καθημερινά οδηγίες από την υπηρεσία προπαγάνδας για το τι πρέπει να μεταδοθεί και τι όχι. Το Πεκίνο μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο με το μεγαλύτερο αριθμό φυλακίσεως δημοσιογράφων αλλά και λογοκριτικών παρεμβάσεων στους διαδικτυακούς τόπους. Στην Κίνα φυλακίστηκαν 32 δημοσιογράφοι και 62 συνάδελφοί τους που εργάζονται σε διαδικτυακούς τόπους. Στην Κούβα 24 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι.

Τη χρονιά που πέρασε συνολικά 807 δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, ενώ το 2004 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 907. Επίσης 1.308 δέχτηκαν απειλές, ενώ το 2004 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.146.