Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ

( στη βιέννη της προεδρίας :: 13/1/2006 21:19:25) 

ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ

Στη Βιέννη της προεδρίας

Του ΓΙΑΝΝΗ Θ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Βιέννη μόλις κι αρχίζει να φορά το προεδρικό της κοστούμι, αφού υποδέχτηκε, όπως κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών, απλών Ευρωπαίων συνεταίρων, που θα λέγαμε. Το καφέ "Landtmann" (από το 1874) της οικογένειας Querfeld, απέναντι από το ελληνοπρεπές αυστριακό κοινοβούλιο, στις παρυφές του αυτοκρατορικού Χόφμπουργκ, αναμένεται να γίνει το στέκι στελεχών των Βρυξελλών.

Η αυστριακή πρωτεύουσα μπορεί να 'χει χάσει τα σκήπτρα της αυτοκρατορίας, δεν έχει χάσει ωστόσο την αρχοντιά της. Η πόλη όπου ευδοκίμησε όσο πουθενά το ελληνικό δαιμόνιο το 18ο και 19ο αιώνα, υποδέχτηκε την ευρωπαϊκή της προεδρία με το "σκάνδαλο" των αφισών. Το γυναικείο μαγιό μπικίνι με τα ευρωαστέρια ή το ομαδικό σεξ μεταξύ Σιράκ, βασίλισσας Ελισάβετ και Μπους (έτσι είδε την Ε.Ε. ο Μαδριλένος καλλιτέχνης Carlos Aires) ήταν μόνο μέρος από τα έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον Αυστριακό υφυπουργό Πολιτισμού Franz Morak σε μια έκθεση χρηματοδοτούμενη από την προεδρία (τον Morak, που τυγχάνει και ηθοποιός, γνωρίσαμε πέρυσι στα εγκαίνια της συλλογής Κωστάκη στο MUMOK, όπου είχε εντυπωσιάσει με τον έξυπνο και ολιγόλεπτο λόγο-σόου).

Αν αυτή η καμπάνια κατέβηκε γρήγορα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε (χωρίς πολλές συζητήσεις για την ελευθερία της τέχνης), η άλλη έτυχε κολακευτικών σχολίων: βαγόνια τραμ βάφτηκαν στα χρώματα των "25" αλλά όχι μόνον αυτό. Όποιος πολίτης μπει σε κάποιο από αυτά, ακούει την αντίστοιχη γλώσσα και μαθαίνει πληροφορίες και συγκοινωνιακά ήθη της εκάστοτε χώρας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ήδη τη Βιέννη, που έκλεισε μια φορά την πόρτα στους Τούρκους Οθωμανούς περί τα 1600, την απασχολεί το θέμα της διεύρυνσης, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους Κροάτες ομοθρήσκους τους. Τη Βιέννη της πριγκίπισσας Σίσι και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ απασχολεί επίσης το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, που ζητά την τελική έγκριση από τους "25". Τέλος, τη Βιέννη που γιορτάζει τους Φρόιντ και Μότσαρτ απασχολεί και το ευρωπαϊκό σύνταγμα, το οποίο ή θα κλείσει τον Ιούνιο ή θα εξακολουθήσει να τελεί υπό (ατέρμονη;) συζήτηση.

Εντυπώσεις σκόρπιες από μια χώρα που έχει ήδη αρχίσει την από βορρά διείσδυση στη βαλκανική, ανταγωνιστικά βεβαίως προς τη χώρα μας.