Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση ταινίας

( το φεστιβάλ βερολίνου προθερμαίνει το γήπεδο :: 8/2/2006 20:24:36) 

Το φεστιβάλ Βερολίνου προθερμαίνει το γήπεδο

Πέντε ταινίες με θέμα το ποδόσφαιρο ενόψει του παγκόσμιου κυπέλλου στη Γερμανία περιλαμβάνει η Μπερλινάλε που αρχίζει σήμερα

Μπορεί στη σημερινή έναρξη του Φεστιβάλ Βερολίνου να πλανάται ο φόβος ότι για ακόμη μια χρονιά ο Πίτερ Κόσλικ έκανε λάθος επιλογή εναρκτήριας ταινίας, αλλά τα πράγματα προοιωνίζονται πιο ενδιαφέροντα για τις επόμενες μέρες.

Η ταινία "Snow cake" με τους Άλαν Ρίκμαν και Σιγκούρνι Γουίβερ, με επίκεντρο ένα μοιραίο τροχαίο δυστύχημα, έναν βίαιο φόνο, εθισμένους ναρκομανείς, πολιτική διαφθορά και ανθρώπινους βιασμούς μάλλον συνθέτει ένα ιδιαίτερα μακάβριο ντεκόρ για τις απαιτήσεις μιας λαμπρής τελετής. Έτσι κι αλλιώς ο Κόσλικ στις προηγηθείσες δύο χρονιές της θητείας του απέδειξε ότι μάλλον δεν τα πάει καλά με τις εναρκτήριες ταινίες.

Απ' εκεί και πέρα όμως πέντε ταινίες με θέμα το ποδόσφαιρο και σκοπό να ενισχύσουν το σχετικό ενδιαφέρον ενόψει του επικείμενου παγκόσμιου κυπέλλου στη Γερμανία και τρεις ταινίες που θα "χορέψουν" με τα ονόματά τους στη βραδιά των Όσκαρ στο Λος Άντζελες αποτελούν μία καλή υπόσχεση λαμπρότητας. Είκοσι έξι ταινίες θα παρουσιαστούν στο επίσημο πρόγραμμα και δεκαεννιά από αυτές θα διεκδικήσουν τις υπό απονομή χρυσές και αργυρές Άρκτους με επιφανέστερη το "Καπότε", το γνωστό βιογραφικό φιλμ για τον ομώνυμο συγγραφέα που υποδύεται ο διεκδικητής του Όσκαρ Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν.

Οι άλλοι δύο διεκδικητές των χρυσών αγαλματιδίων είναι ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Χιθ Λέτζερ. Παρ' όλα αυτά μια άλλη αμερικανική ταινία αναμένεται να κλέψει το ενδιαφέρον, το επικό "Ο νέος κόσμος" του Τέρενς Μάλικ με τον Κόλιν Φάρελ στο ρόλο του εξερευνητή Τζον Σμιθ που ερωτεύεται την Ποκαχόντας.

Εκτός αυτών η Μέριλ Στριπ, ο Κέβιν Κλάιν, η Ιζάμπελ Ιπέρ, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ θα διασχίσουν τον κόκκινο διάδρομο της Μπερλινάλε, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι η γερμανική κινηματογραφική γιορτή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις συναδέλφους" της στις Κάννες και τη Βενετία.

Β.Κ.