Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση ταινίας

( η κυριαρχία του ανγκ λι συνεχίζεται :: 31/1/2006 20:03:21) 

Κερδισμένος και ο Κλούνει, χαμένος ο Αλεν στις υποψηφιότητες για τα Οσκαρ

Η κυριαρχία του Ανγκ Λι συνεχίζεται

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΣΑΜΠΟΔΗΜΟΥ

Ο απαγορευμένος έρωτας μεταξύ δύο καουμπόηδων, εκτός από τις ενώσεις ξένων ανταποκριτών, ηθοποιών και σκηνοθετών, συγκίνησε και τα μέλη της Ακαδημίας που εδώ και 78 χρόνια απονέμει τα πλέον σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία, τα Όσκαρ. Το δράμα του Ανγκ Λι "Brokeback mountain" απέσπασε οκτώ υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες κι αυτήν της καλύτερης ταινίας, ενώ ο Ανγκ Λι φιγουράρει ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Όσκαρ σκηνοθεσίας, το οποίο έχασε το 2001 από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Μεγάλος κερδισμένος και ο πρωτοεμφανιζόμενος στα Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ. Η ασπρόμαυρη ταινία του για το μακαρθισμό "Καληνύχτα και καλή τύχη" συγκέντρωσε έξι υποψηφιότητες, ενώ ο ίδιος είναι υποψήφιος και για β' αντρικό ρόλο για την ταινία "Συριάνα". Τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων κατάφερε να συγκεντρώσει και το δραματικό φιλμ του Πολ Χάγκις "Crash", το οποίο αναφέρεται στις φυλετικές διαφορές που χωρίζουν το Λος Άντζελες, ενώ οι "Αναμνήσεις μιας γκέισας" του Ρόμπ Μάρσαλ έχουν μεν τις ίδιες υποψηφιότητες αλλά για "δεύτερα" βραβεία.

Έκπληξη λόγω της πολιτικής διάστασης της ταινίας του προκάλεσαν οι πέντε υποψηφιότητες του "Μονάχου" του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που θα λάβει μέρος μεταξύ άλλων και στην κούρσα για την καλύτερη ταινία της χρονιάς, ενώ καλά τα πήγε και η ταινία του Μπένετ Μίλερ "Καπότε" με πέντε υποψηφιότητες.

Η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση της 5ης Μαρτίου, ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική τελετή απονομής των Όσκαρ, αφορά την κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου, με την κυρία Τζούντι Ντεντς να αντιμετωπίζει νεαρές σταρ όπως η Ριζ Γουίδερσπουν και η Κίρα Νάιτλι.

Σε αντίθεση με το 2004, όταν με το τρίτο μέρος του "Άρχοντα των δακτυλιδιών" οι υπερπαραγωγές φαντασίας επικράτησαν ολοκληρωτικά, οι πολλά υποσχόμενες και πανάκριβες ταινίες της φετινής σεζόν όπως ο "Κινγκ Κονγκ", ο "Πόλεμος των κόσμων" και τα "Χρονικά της Νάρνια" απέτυχαν να προταθούν στις "μεγάλες" κατηγορίες, έχοντας τέσσερις το πρώτο και από τρεις τα άλλα δύο υποψηφιότητες στις τεχνικές κατηγορίες.

Επειδή, όμως, σε όλα τα βραβεία υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι, στη δεύτερη κατηγορία οπωσδήποτε μπορούμε να κατατάξουμε τη βιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Τζόνι Κας "Walk the line", που, ενώ εμφανιζόταν ως φαβορί, δεν κατάφερε να μπει στην πεντάδα των υποψήφιων για καλύτερη ταινία, ενώ παταγώδης ήταν η αποτυχία του εξαιρετικού φιλμ του Γούντι Άλεν "Matchpoint".