Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση ταινίας

( "εκεί που βρίσκεται η αλήθεια", κατά εγκογιάν :: 7/2/2006 20:06:52) 

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στην Αθήνα παρουσία του αρμενικής καταγωγής δημιουργού.

"Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια", κατά Εγκογιάν

Ο κόσμος του θεάματος απασχολεί τον σκηνοθέτη στη νέα ταινία του που βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη

Από την Πέμπτη θα προβάλλεται και στην Ελλάδα η τελευταία ταινία του αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάν, μια ταινία για τον κόσμο του θεάματος, το κόστος της δόξας, τον έρωτα και τη μνήμη. Τίτλος της "Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια" και πρωταγωνιστές της ο Κέβιν Μπέικον και ο Βρετανός Κόλιν Φερθ σε ρόλους που θυμίζουν το διάσημο ντουέτο των δεκαετιών του 1950 και του 1960 Τζέρι Λιούις και Ντιν Μάρτιν. Στο ρόλο της μοιραίας για τη ζωή τους και για την πλοκή της ταινίας γυναίκας η Άλισον Λόμαν.

Το θέμα

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στην Αθήνα παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από την προβολή μίλησε για το κεντρικό θέμα της ταινίας του που είναι, όπως είπε, "πώς διηγείται κάποιος την προσωπική του αλήθεια και πώς την ιστορική, τι λέγεται και τι δεν λέγεται, αλλά και η κατασκευή των ειδώλων, η μυθολογία που δημιουργείται γύρω από το όνομά τους, η άνοδος και η πτώση τους".

Η τεχνική

Ο Ατόμ Εγκογιάν, που γεννήθηκε το 1960 στην Αίγυπτο από γονείς αρμενικής καταγωγής, χρησιμοποιεί για να πλάσει την ιστορία του συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων του. "Είναι θέμα αισθητικής", δήλωσε για την τεχνική αυτή και πρόσθεσε πως του αρέσει η ιδέα "ότι ο θεατής πρέπει να βάλει τα γεγονότα σε μια σειρά διαφορετική από το ρυθμό αφήγησης της ταινίας".

Η τελευταία ταινία του Εγκογιάν "Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια" θεωρείται η πιο προσιτή στο κοινό από όσες έχει σκηνοθετήσει. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χολμς, δίνει την ευκαιρία στον Εγκογιάν να αποτίσει φόρο τιμής στα αγαπημένα του φιλμ νουάρ, επιδιώκοντας να κερδίσει και το στοίχημα της επικοινωνίας με το μεγάλο κοινό.