Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Όλα τα ενδιαφέροντα καλύπτουν οι ταινίες που προβάλλονται στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης "Εικόνες του 21ου αιώνα".

Σήμερα Δευτέρα οι φίλοι της μουσικής μπορούν να δουν μια ταινία για τους ήχους που ακούγονται στις παραγκογειτονιές της Βραζιλίας αλλά και εικόνες γεμάτες αυθεντικότητα για τη δύσκολη ζωή των κατοίκων τους. Η ταινία, με τίτλο "Εξέγερση στη φαβέλα", θα προβληθεί στις 11.30 το βράδυ στην αίθουσα "Σταύρος Τορνές" στο λιμάνι. Νωρίτερα, στις 7.30 μ.μ., στο Μουσείο Κινηματογράφου θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ από τη σειρά της ΕΡΤ "Οι μουσικοί του κόσμου" με θέμα τη Βαρκελόνη.

Δύο επιλογές από τις πάρα πολλές ταινίες του σημερινού προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνεται ακόμη η επανάληψη της προβολής της ταινίας "Χαμογελώντας στην εμπόλεμη ζώνη", η οποία ενθουσίασε όσους την παρακολούθησαν το βράδυ της Παρασκευής μετά την τελετή έναρξης του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Το φεστιβάλ φέτος έχει περιλάβει στο πρόγραμμά του ένα αφιέρωμα στην Κιμ Λογκινότο, μία από τις πιο γνωστές σκηνοθέτιδες ντοκιμαντέρ. Στις 3.30 μ.μ. σήμερα θα προβληθεί η ταινία της "Σκαστές από το σπίτι".

Μπορεί οι ταινίες ντοκιμαντέρ να προσφέρουν γνώσεις μαζί με την κινηματογραφική απόλαυση, όμως δίνουν και αφορμές για συζητήσεις. Φέτος το φεστιβάλ, ικανοποιώντας μια ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση σε θέματα που θίγουν ταινίες του προγράμματος, προτείνει δύο ημερίδες. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα με θέμα "Παγκοσμιοποίηση: Εναλλακτικές προτάσεις" με αφορμή το αφιέρωμα σε ταινίες για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης σε κοινωνίες και άτομα. Η ημερίδα αρχίζει στις 11 στην αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης" του λιμανιού με τη συμμετοχή σημαντικών διανοουμένων, όπως η Ινδή ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα και η Γαλλίδα συγγραφέας Σούζαν Τζορτζ. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και οι Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς, Ηλίας Ευθυμιόπουλος και Γιάννης Μπουτάρης. Συντονίζει ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος.

Στο αφιέρωμα "παγκοσμιοποίηση" εντάσσονται οι ταινίες "Κοινόβιο της ευδαιμονίας", που θα προβληθεί στις 11 το βράδυ στην αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης", και "Το κοινόβιο", που θα προβληθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα "Σταύρος Τορνές".

Οι επιλογές είναι ενδεικτικές από το καθημερινά πολύ πλούσιο πρόγραμμα προβολών, οι οποίες αρχίζουν από το πρωί στις αίθουσες "Ολύμπιον" και "Παύλος Ζάννας" και στις αίθουσες "Τζον Κασσαβέτης" και "Σταύρος Τορνές" στο λιμάνι, καθώς και στις δύο αίθουσες του Μουσείου Κινηματογράφου.