Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση ταινίας

( σφαίρες από χρυσό στους καουμπόηδες του λι :: 17/1/2006 19:06:01) 

Θριάμβευσε με τέσσερα βραβεία το «Brokeback Mountain»

Σφαίρες από χρυσό στους καουμπόηδες του Λι

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Επιμέλεια: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΑΡΤΖΑΛΗ

Τα προγνωστικά επαληθεύτηκαν και οι… Σφαίρες έπεφταν η μία μετά την άλλη στο σύγχρονο γουέστερν «Brokeback Mountain». Το φιλμ του Ανγκ Λι, το οποίο πραγματεύεται την ομοφυλοφιλική σχέση δύο καουμπόηδων, έφυγε με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, τις περισσότερες από κάθε άλλη ταινία, από την προχθεσινή 63η τελετή απονομής των βραβείων, που θεωρούνται προάγγελοι των Όσκαρ.

Συνολικά τέσσερις Σφαίρες του απονεμήθηκαν από τις επτά για τις οποίες ήταν υποψήφιο το φιλμ. Αναδείχθηκε καλύτερη δραματική ταινία, βραβεύτηκε για το σενάριο και το τραγούδι της, ενώ ο Ανγκ Λι κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου σκηνοθέτη, αφήνοντας με άδεια χέρια τον Γούντι Άλεν, τον Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Παγκόσμιο χαρακτήρισε το φιλμ του ο Λι, αφού η αγάπη, όπως είπε, βρίσκεται παντού, και προέτρεψε το ακροατήριο να μην κατηγοριοποιεί περιοχές και τόπους. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής του Χιθ Λέτζερ έχασε τη Σφαίρα καλύτερου ανδρικού ρόλου σε δράμα από τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν που ενσάρκωσε τον συγγραφέα Τρούμαν Καπότε («Καπότε»). Η Φελίσιτι Χάφμαν, υποδυόμενη στο «Transamerica» έναν άνδρα πριν υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου, απέσπασε τη Σφαίρα πρώτου γυναικείου δραματικού ρόλου.

Κερδισμένο και το «Walk The Line»

Τρεις οι Σφαίρες που απένειμαν οι ανταποκριτές ξένου Τύπου του Χόλιγουντ στο «Walk The Line». Το μιούζικαλ για τη ζωή των εκλιπόντων Τζόνι Κας και Τζουν Κάρτερ Κας αναδείχθηκε καλύτερη ταινία στην κατηγορία μιούζικαλ-κωμωδία. Ο Χοακίν Φοίνιξ, που ενσάρκωσε τον «άνδρα με τα μαύρα», όπως αποκαλούσαν τον Κας, κέρδισε τη Σφαίρα καλύτερου ανδρικού ρόλου σε μιούζικαλ ή κωμωδία και η συμπρωταγωνίστριά του Ρις Γουίδερσπουν το αντίστοιχο γυναικείο.

"Εύγε" και "ευχαριστώ" πολιτικά φορτισμένα

Μπορεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ να έχασε τις Σφαίρες καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας με το «Καληνύχτα και καλή τύχη», ένα φιλμ για το μακαρθισμό, βραβεύτηκε, ωστόσο, με τη Σφαίρα δεύτερου ανδρικού ρόλου ως βετεράνος πράκτορας της CIA στην ταινία «Syriana». Πολιτικό το φορτίο και αυτού του φιλμ, κουβαλά στα καρέ του το πετρέλαιο και τη Μέση Ανατολή. Το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο απονεμήθηκε στη Ρέιτσελ Βάις για την ερμηνεία της ως ακτιβίστριας στην Αφρική του «Επίμονου κηπουρού».

Πολιτικό το θέμα και του παλαιστινιακού φιλμ «Παράδεισος τώρα» -το 24ωρο δύο καμικάζι- πολιτικές και οι αναφορές του σκηνοθέτη του Χανί Αμπού-Ασάντ, κατά την παραλαβή της Σφαίρας καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. «Είναι μια αναγνώριση ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται την άνευ όρων ελευθερία και ισότητά τους».

Έξι φορές υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα ο Άντονι Χόπκινς κατέκτησε τελικώς μια τιμητική για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Νοικοκυρές στο… πόντιουμ

Στα τηλεοπτικά καλύτερη σειρά στην κατηγορία μιούζικαλ-κωμωδία αναδείχθηκαν οι «Νοικοκυρές σε απόγνωση». Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στην κατηγορία έλαβε η Μάιρη-Λουίζ Πάρκερ (« Weeds») και το αντίστοιχο ανδρικό ο Στιβ Κάρελ («The Office»). Καλύτερη δραματική σειρά αναδείχθηκε το «Lost», ενώ στην ίδια κατηγορία τα βραβεία ερμηνειών πήραν η Τζίνα Ντέιβις («Commander in Chief») και ο Χιου Λάουρι («House»).