Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση ταινίας

( πολι(τι)κές αρκούδες στο βερολίνο :: 19/2/2006 20:25:23) 

Την Χρυσή Άρκτο κατέκτησε η Βόσνια Γιασμίλα Ζμπάντιτς με την ταινία "Grbanica".

Η άγνωστη Βόσνια Γιασμέλα Ζμπάνιτς κατέκτησε τη Χρυσή Άρκτο

Πολι(τι)κές αρκούδες στο Βερολίνο

Επιμέλεια ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ

Πίσω από την ολοένα και πιο φαντασμαγορική Μπερλινάλε (που αποδείχθηκε και με την εντυπωσιακή τελετή λήξης) η πολιτική εξακολουθεί να έχει θέση. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να βραβεύεται κιόλας, τόσο με τη Χρυσή Άρκτο όσο και με την Αργυρή Άρκτο. Την πρώτη την κατέκτησε η Βόσνια Γιασμίλα Ζμπάντιτς με την ταινία "Grbanica", ενώ τη δεύτερη ο κλασικός "φεστιβαλιστής" Μάικλ Ουιντερμπότομ, ο οποίος από κοινού με τον Ματ Χουάιτκρος σκηνοθέτησε το "Δρόμο του Γκουαντανάμο".

Η ταινία της Ζμπάντιτς εξελίσσεται στο μεταπολεμικό τοπίο του Σεράγιεβο με πρωταγωνίστριες μια ανύπαντρη μητέρα και τη δωδεκάχρονη κόρη της που απαιτεί την εξομολόγηση της πρώτης για την ταυτότητα του βιαστή πατέρα της. "Ο πόλεμος στη Βοσνία τέλειωσε εδώ και δεκατρία έτη και οι εγκληματίες Ράντοβαν Κάραζιτς και Ράτκο Μλάντιτς κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι στην Ευρώπη. Εξαιτίας τους διαπράχθηκαν 20.000 βιασμοί στη Βοσνία και κανείς δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύλληψή τους" δήλωσε η σκηνοθέτρια.

Ο "Δρόμος του Γκουαντανάμο" είναι ένα μισοντοκιμαντέρ, στο οποίο αναπαράγονται οι εμπειρίες τριών κρατουμένων από την κάθειρξη τους στις γνωστές φυλακές.

Τα άλλα βραβεία

Η Αργυρή Άρκτος του καλύτερου ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γερμανό ηθοποιό Μόριτς Μπλοϊμπερόι για την ερμηνεία του στην ταινία "Στοιχειώδη σωματίδια" του Όσκαρ Ρέλερ, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ.

Επίσης η αντίστοιχη Άρκτος για το γυναικείο ρόλο απονεμήθηκε στη Γερμανίδα ηθοποιό Σάντρα Χίλερ για την ερμηνεία της στην ταινία "Ρέκβιεμ" του Χανς Κρίστιαν Σμιντ. Αργυρές "Αρκούδες" απονεμήθηκαν και στο "Οφσάιντ" του Ιρανού Τζαχάρ Παναχί, για μια κοπέλα (τη μοναδική φίλαθλο) που μεταμφιέζεται για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, και το δανικό "Ένα σαπούνι" της Περνίλε Κρίστενσεν για τη σχέση μιας κοπέλας μια μία τρανσέξουαλ.

Όπως διαπιστώνει κανείς, οι ταινίες που ξεχώρισαν διακρίνονται για τα έντονα κοινωνικοπολιτικά τους μηνύματα, αφήνοντας πίσω φιλμ αισθητικών αναζητήσεων, όπως το μεγάλο φαβορί "A prairie home companion" του Ρόμπερτ Όλτμαν. "Προσπαθήσαμε να καθρεφτίσουμε με τις βραβεύσεις μας το πνεύμα του κόσμου σήμερα" ήταν το συμπέρασμα της προέδρου της Επιτροπής, ηθοποιού Σάρλοτ Ράμπλιν.