Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε για λογαριασμό των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα τουλάχιστον με ντοκιμαντέρ του γνωστού Γερμανού σκηνοθέτη Βίλφριντ Χούισμαν, το οποίο θα προβληθεί την Παρασκευή στη Γερμανία με τίτλο «Ραντεβού με το θάνατο». «Ήταν η εκδίκηση του Φιντέλ Κάστρο για την απόπειρα δολοφονίας του από τη CIA με δηλητηριασμένο στιλό Bic», δηλώνει ο Γερμανός κινηματογραφιστής, απολύτως σίγουρος για την ακρίβεια των στοιχείων του.

Πολλές υποθέσεις έχουν κατά καιρούς προβληθεί, για να ρίξουν φως στη δολοφονία του Κένεντι. Η υπόθεση της ανάμειξης του καθεστώτος της Αβάνας, ένα χρόνο μετά την κρίση των πυραύλων στον κόλπο των Χοίρων, ήταν από τις πρώτες που είχαν διατυπωθεί, αλλά τότε δεν θεωρήθηκε αληθοφανής.

Ο Χούισμαν ανακάλυψε έναν μάρτυρα-κλειδί, τον Όσκαρ Μαρίνο, πρώην μέλος των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δηλώνει ότι ο Χάρβεϊ Λι Όσβαλντ ενεργούσε για λογαριασμό των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών όταν πυροβολούσε τον Κένεντι. Η τότε αμερικανική κυβέρνηση, μάλιστα, και ο διάδοχος του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, γνώριζαν τα στοιχεία αυτά, αλλά επέλεξαν να αποκρύψουν την αλήθεια, γιατί ο Τζόνσον ήθελε να αποφύγει μια νέα κρίση με την Κούβα και γιατί φοβόταν μήπως προσάψουν στο Δημοκρατικό Κόμμα του την κατηγορία της ανικανότητας στην αντιμετώπιση του καθεστώτος του Κάστρο.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ακόμη τη μαρτυρία ενός ανακριτή του Όσβαλντ, που ρίχνει νέο φως στην προσωπικότητά του. Για πρώτη φορά ο δολοφόνος του Κένεντι παρουσιάζεται όχι ως ένας νευρωτικός μοναχικός άνθρωπος, αλλά ως άτομο καλλιεργημένο, με χιούμορ και έντονα αντιαμερικανική τοποθέτηση. Η ταινία στηρίζεται επίσης στις μαρτυρίες πρώην πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Μεξικού, σύμφωνα με τις οποίες ο Όσβαλντ, λίγες εβδομάδες πριν από τη δολοφονία, είχε συναντηθεί στην Πόλη του Μεξικού με Κουβανούς πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας της Κούβας G-2.