Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( κορυφαίοι καλλιτέχνες της διασποράς στη θεσσαλονίκη :: 13/1/2006 19:44:19) 

Από αριστερά έργα των Χρύσα, Θεόδωρου Στάμου και Μιχάλη Λεκάκη.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες της διασποράς στη Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΩΓΑΔΗΣ

Στην γκαλερί Tsatsis Projects/Artforum (Μητροπόλεως 12) εγκαινιάζεται σήμερα ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, η οποία παρουσιάζει αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς ιδιαίτερα γνωστών Ελλήνων δημιουργών, που έχουν διακριθεί για το έργο τους σε διεθνές επίπεδο. Παρουσιάζονται πρωτότυπα έργα, χαρακτικά και γλυπτά που δίνουν το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής, ενώ παράλληλα εκτίθενται έργα δημιουργών που προώθησε ο γνωστός Έλληνας της διασποράς, συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας στο Νέο Κόσμο. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρύσα, George Constant, Nassos Daphnis, Christos Giannakos, Michael Lekakis, Michael Michailidis, Lucas Samaras, Aristotelis Solounias, Theodoros Stamos, Philip Tsiaras, Jean Xceron, George Zymarakis & Willfredo Lam, Andre Mason, Matta, Niki de St. Phalle (Ιόλας).

Είναι καλλιτέχνες που τον προηγούμενο αιώνα, σε εποχές κατά τις οποίες η καλλιτεχνική κινητικότητα και οι πολιτιστικές ανταλλαγές ήταν σχεδόν άγνωστες, βρέθηκαν σε μητροπολιτικά κέντρα του δυτικού κόσμου. Εκεί ήρθαν σε επαφή με τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολλά εν τη γενέσει τους, τα οποία οι ίδιοι συχνά επηρέασαν ενεργά. Κοινό χαρακτηριστικό των έργων τους είναι ο πειραματισμός και η ευρηματικότητα.

Η έκθεση, που έχει τον τίτλο «Διασπορά», θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

George Constant (Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, 1892-1978). Μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία 18 χρονών και σπούδασε στο Σικάγο. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 1922, όπου συμμετείχε στη Society of Independent Artists. Το 1940 ίδρυσε τη Society of Modern Painters and Sculptors. Στην τέχνη του πέρασε σταδιακά από την παραστατική στην αφηρημένη ζωγραφική. Nassos Daphnis (γεν. 1914). Εφτασε στη Νέα Υόρκη το 1930. Από το 1952, ύστερα από ένα ταξίδι στην Ελλάδα, κατά το οποίο επηρεάστηκε δραστικά από την αλληλεπίδραση του φωτός, της φόρμας και του χρώματος, αφοσιώθηκε στην απόδοση της έντασης και της ισορροπίας που προκύπτουν από το διάλογο ανάμεσα στα καθαρά γεωμετρικά σχήματα και στο καθαρό χρώμα, δημιουργώντας έργα γεωμετρικής αφαίρεσης κατά την παράδοση του Mondrian.

Christos Giannakos (γεν. 1934). Σπούδασε στη School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Κατά τη δεκαετία του 1970 ασχολήθηκε με performances και εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους της Νέας Υόρκης.

Michalis Lekakis (1907-1987). Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Το ανθοπωλείο του πατέρα του στο Μανχάταν υπήρξε σημείο συνάντησης Ελλήνων καλλιτεχνών. Ασχολήθηκε με το σχέδιο, την ποίηση, αλλά κυρίως με τη γλυπτική. Βασικός στόχος του η δημιουργία δυναμικών μορφών και η έκφραση των εσωτερικών κοσμικών δυνάμεων και της ενέργειας που εμπεριέχονται στην ύλη. Η γλυπτική του έχει χαρακτηριστεί ως «ρωμαλέο ξέσπασμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού» (Harold Rosenberg).

Jean Xceron (Γιάννης Ξηρόκωστας, 1890-1967). Μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 14 ετών. Κατά τη δεκαετία του 1920 βρέθηκε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως ανταποκριτής-κριτικός τέχνης και γνώρισε καλλιτέχνες όπως οι Mondrian, Leger, Picasso, Kandinsky, ενώ συνδέθηκε με νεο-κονστρουκτιβιστές καλλιτέχνες (Sophia και Hans Arp, J. Helion, J. Torres-Garcia κ.ά.). Κινήθηκε στο πλαίσιο της γεωμετρικής αφαίρεσης, αφομοιώνοντας με προσωπικό τρόπο τα διδάγματα του νεοπλαστικισμού του Mondrian και του κυβισμού του Picasso.