Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( γεωμετρικά μοτίβα :: 8/2/2006 20:02:39) 

Χαρακτηριστικές εικόνες που από τους χώρους κατοικίας και εργασίας στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, αποτυπώνει η Όπυ Ζούνη.

Εργα ζωγραφικής και κατασκευές της Όπυ Ζούνη στην γκαλερί της "Λόλα Νικολάου"

Γεωμετρικά μοτίβα

Της ΕΛΣΑΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μία ανθολόγηση από τις πρόσφατες αναζητήσεις της στη σύνθεση της γεωμετρικής δομής και της χειρονομιακής γραφής αποτελούν τα έργα της Όπυ Ζούνη, που από σήμερα φιλοξενούνται στην γκαλερί "Λόλα Νικολάου".

Τα γνωστά γεωμετρικά μοτίβα της μας ταξιδεύουν σε αρχιτεκτονικά ανοίγματα, που πλαισιώνουν περιβάλλοντα από μεταφυσικά τοπία, δάπεδα χαραγμένα με πλακάκια από τα οποία αναδύονται κύβοι, κίονες ή άλλα στερεά σχήματα, κλίμακες που υπαινίσσονται αναβάσεις. Εικόνες που χαρακτηρίζουν τους χώρους μέσα στους οποίους ζουν και εργάζονται οι κάτοικοι των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Πρόκειται για ζωγραφική και κατασκευές που εντυπωσιάζουν. Όπως αναφέρει και ο ιστορικός τέχνης Χάρης Σαββόπουλος, "τα φλογισμένα χρώματα και οι ασκητικές φόρμες δημιουργούν ένα ζωηρό και έντονο περιβάλλον, στο οποίο ο θεατής καλείται να προσδιορίσει την παρουσία του, αφού ολόγυρα ο χώρος αυξομειώνεται συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή η έλξη των έργων μαγνητίζει σάρκα και πνεύμα".

Παραμένοντας πιστή στην καλλιτεχνική αρχή της, η Ζούνη "στρέφεται στη σοφία των αιώνων, αφού σε κάθε έργο της αντανακλάται ο ευκλείδειος χώρος της Αναγέννησης, η ψευδαίσθηση δηλαδή του απέραντου, την ίδια στιγμή που οι μελέτες των Λόζε, Ίτεν και Άλμπερς, με τη μορφή του διαλόγου της φόρμας με τη θερμοκρασία του χρώματος, αποτελούν μία από τις κυρίαρχες δομικές αρχές της δουλειάς της".

* Γκαλερί "Λόλα Νικολάου" (Τσιμισκή 52) Εγκαίνια έκθεσης της Όπυ Ζούνη στις 8 μ.μ. Διάρκεια έως 8 Μαρτίου