Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( ο "αυτόπτης μάρτυρας" του ντίνου γιωτόπουλου :: 6/3/2006 22:01:25) 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Ο "Αυτόπτης Μάρτυρας" του Ντίνου Γιωτόπουλου

"Δολοφονίες, δίκτυα επιρροών, κλοπές, φυσικές καταστροφές, στημένες δίκες, κατάχρηση εξουσίας. Όλα αυτά συμβαίνουν στον αυτόπτη μάρτυρα", αναφέρει ο καλλιτέχνης Ντίνος Γιωτόπουλος.

Ο "Αυτόπτης Μάρτυρας" είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του, που παρουσιάζεται στον πολυχώρο του πολυβιβλιοπωλείου Μαλλιάρης-Παιδεία "Ανατόλια" (Δ. Γούναρη 39), και σύμφωνα με τον ίδιο είναι "ένα πουλάκι, που απροσδόκητα είναι παρόν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της ζωής, και στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα". "Έτσι λοιπόν αυτός ο αθόρυβος παρατηρητής καταγράφει σπουδαία γεγονότα και στη συνέχεια τα μεταφέρει πάνω στον καμβά, με χρώματα που σκοπό έχουν να διεγείρουν τα μάτια και στη συνέχεια το μυαλό και την ψυχή του θεατή. Τελικός σκοπός να απαλύνουν τον πόνο που προκαλούν η καταστροφή και η αδικία, αλλά και να εξυμνήσουν την αγάπη, τον έρωτα και το ύψιστο αγαθό της ειρήνης", υπογραμμίζει ο κ. Γιωτόπουλος.

Στο ερώτημα γιατί διάλεξε ένα πουλάκι ως μάρτυρα ο ζωγράφος απαντά ότι "είναι μικρό, φτωχούλι αλλά και ευέλικτο, αποφασισμένο να πετάξει, για να φτάσει στον προορισμό του, έστω κι αν το πυροβολήσουν. Θα κάνει την προσπάθεια να πει την αλήθεια. Αυτό είναι το σκεπτικό που έγιναν τα έργα με τον αυτόπτη μάρτυρα".

Πώς γεννήθηκε η ενότητα αυτή; "Έτυχε να σκιαγραφήσω το πτώμα της Αναστασιάδου, που αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι δολοφονήθηκε από τον Παπαχρόνη. Είχα κάνει το τοπογραφικό της περιοχής. Εκείνη τη στιγμή αναρωτήθηκα γιατί να μην υπάρχει ένας αυτόπτης μάρτυρας, που θα μας βοηθούσε να εξιχνιάσουμε τη δολοφονία. Το έγκλημα έγινε σε πάρκο στους Αμπελόκηπους, όπου υπήρχαν πολλά πουλάκια. Σκέφτηκα ότι, εάν ένα πουλάκι μιλούσε, θα μπορούσε να μας περιγράψει το συμβάν. Από τότε ήρθε η ιδέα γι' αυτόν τον αυτόπτη μάρτυρα".