Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του νίκου καββασία :: 23/1/2006 21:04:01) 

Έργο της Σοφίας Κυριακού από το έβδομο εργαστήρι ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Νίκου Καββασία

Εκθεση έργων 24 καλλιτεχνών στο μουσείο Μουσείο Μπενάκη - Παρουσιάζονται και σπάνια πορτρέτα του ποιητή και αρχειακό υλικό

Ο ποιητής "των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων", που μετάλαβε "με νερό θαλασσινό, στάλα τη στάλα συναγμένο απ' το κορμί" της γυναίκας, συνεχίζει να συγκινεί το κοινό και να εμπνέει τους άλλους καλλιτέχνες. Στις 9 σήμερα το βράδυ εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (Πειραιώς 138) η έκθεση "Φάτα Μοργκάνα: Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία". Είκοσι τέσσερις απόφοιτοι και τελειόφοιτοι από το έβδομο εργαστήρι ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από την ποίησή του.

Δεν πρόκειται για εφιαλτικές αναπαραστάσεις, όπως εκείνη η "παλιά ελαιογραφία του Γκόγια", για να θυμηθούμε τον στίχο του ίδιου του ποιητή. Είναι έργα σύγχρονα και μάλλον πειραματικά, στα οποία οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διάφορα εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, βίντεο, κατασκευές, μεικτές ύλες, τρισδιάστατες αναπτύξεις στο χώρο).

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται επίσης παλαιά σπάνια πορτρέτα του Καββαδία και αρχειακό υλικό από τη συλλογή της οικογένειας του ποιητή.

Η θάλασσα είναι η αφορμή

Λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο "Η θάλασσα είναι η αφορμή" και θέμα το διάλογο ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική. Συμμετέχουν: Γιάννης Κοντός, ποιητής, Παναγιώτης Πούλος, επίκουρος καθηγητής Αισθητικής Αγωγής ΑΣΚΤ, Δημήτρης Φράγκος, ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής Εικαστικών Τεχνών τμήματος Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, ζωγράφος, καθηγητής της ΑΣΚΤ. Συντονίζει ο Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας, πρόεδρος του δ.σ. του ΕΚΕΒΙ.

Στη βραδιά των εγκαινίων συμμετέχει φιλικά η Μαρίζα Κωχ, η οποία μελοποίησε μοναδικά την ποίηση του Καββαδία.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Μιχάλης Αδάμης, Δημήτρης Ανδρεάδης, Σύλβια Αντουλινάκη, Έφη Αστερή, Εριφύλη Βενέρη, Χρήστος Γιαννόπουλος, Νίκος Δούλος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Άννα Καρατζά, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λαγός, Σοφία Μπέμπεζα, Κατερίνα Μπότσαρη, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αντωνία Παφιλιάρη, Νίκος Σεπετζόγλου, Λίτσα Σεπυργιώτη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Παναγιώτα Στάικου, Μυρτώ Σταμπούλου, Λήδα Τεντόμα, Ίρις Τουλιάτου, Κώστας Χριστόπουλος.

* Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2006 Συνδιοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Μουσείο Μπενάκη, Ζ' εργαστήριο ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών Είσοδος: Ελεύθερη