Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( η ζωγραφική ως "αναπνοή" ζωής :: 20/2/2006 21:13:21) 

Η Ντόρα Ρίζου εκθέτει έργα της στην γκαλερί Atrion

Η ζωγραφική ως "Αναπνοή" ζωής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΩΓΑΔΗΣ

Στην γκαλερί ATRION εγκαινιάζεται σήμερα έκθεση ζωγραφικής της Ντόρας Ρίζου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου. Με τον τίτλο "Αναπνοές", η ζωγράφος παρουσιάζει την καινούργια της δουλειά, η οποία και πάλι συνδιαλέγεται με το όνειρο, το νόστο, το "θαύμα" της ζωής. Είναι "η φυγή προς το όραμα που προσεγγίζει το μυστήριο του έρωτα, της απώλειας αγαπημένων και εκείνης της γαλήνης που φέρνει η ωριμότητα".

Έχοντας τη ζωγραφική πράξη ως όχημα απόδρασης από την πεζότητα της καθημερινότητας, η Ντόρα Ρίζου δουλεύει εικόνες οικείες, θελκτικές, κάποτε κινηματογραφικές. "Είναι βιωματική ζωγραφική και εκφράζομαι εγώ μέσα από αυτήν. Δεν είναι παραγγελίες για να χρεωθούν το καθήκον τού να αρέσουν στον 'πελάτη'", ανέφερε χαρακτηριστικά η καλλιτέχνης.

Οι ανθρώπινες μορφές της, καταργώντας την έννοια του χρόνου, ρεμβάζουν, λικνίζονται αισθαντικά, χορεύουν. Γυναίκες που αναμένουν κάτι ακαθόριστο μας εισάγουν σ' ένα ονειρικό κλίμα, παιδικές φυσιογνωμίες μας επιστρέφουν στη χαμένη -ίσως- αθωότητα, τα σιωπηλά τοπία αποκτούν τη δική τους μουσικότητα, καθώς φιλοξενούν φανταστικά "θεατρικά δρώμενα", ενώ τα σκιάχτρα επιστρέφουν με δυναμικότερο ρόλο.

"Στα καινούργια μου έργα πρωταγωνιστούν μορφές σκιάχτρων χωρίς πόδια, που συμβολίζουν την αδυναμία τού να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο".

Η τρυφερότητα και η ποίηση είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά στη δουλειά της Ντόρας Ρίζου, μιας όχι κατ' ανάγκη γυναικείας ζωγραφικής. Είναι αισθητή η διαφορά από την προηγούμενη έκθεσή της, τόσο στην τεχνική όσο και στη θεματολογία. Οι επιφάνειες των έργων της είναι αισθητά πιο μεγάλες, δεν χρησιμοποιεί πλέον πλακάτα χρώματα, ενώ τα πολύχρωμα περάσματά της είναι πιο ήπια.

Η Ρίζου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με μια καθαρή μορφή παραστατικής τέχνης, που διαθέτει όραμα και ανοιχτούς ορίζοντες. Οι δισδιάστατες επιφάνειές της βοηθούν το θεατή να συμπορευτεί με τις οικείες εικόνες της, ενώ παράλληλα αποδεικνύει περίτρανα πως η ζωγραφική οφείλει να είναι τέχνη πηγαία και καταληπτή.

"Η ζωγραφική για μένα είναι πηγή ζωής. Με βοηθάει στη σχέση μου με τη μουσική που είναι μια άλλη μορφή τέχνης με την οποία ασχολούμαι επαγγελματικά και την αγαπώ επίσης πολύ".

Τα κείμενα και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η ιστορικός Τέχνης, Καίτη Στεφανάκη.

Gallery ATRION (Τσιμισκή 94, τηλ. 2310285890)