Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( γαλήνη αντίδοτο στο φόβο :: 15/1/2006 20:01:17) 

Στην έκθεση για τον Μπαραγκάν θα δούμε περίπου εβδομήντα φωτογραφίες του πολυβραβευμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Γιουτάκα Σάιτο.

Δύο εκθέσεις με σχέδια των Λουίς Μπαραγκάν και Γιώργου Λαζόγκα φιλοξενεί το ΜΜΣΤ

Γαλήνη αντίδοτο στο φόβο

Της ΕΛΣΑΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) ξεκινά τη συνεργασία του με το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας με δύο εκθέσεις, ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Λουίς Μπαραγκάν (παρουσιάστηκε ήδη στο Μουσείο Μπενάκη, τώρα έρχεται Θεσσαλονίκη) και μια αναδρομική έκθεση σχεδίων του Γιώργου Λαζόγκα, η οποία κάνει αρχή εδώ, για να μεταφερθεί αργότερα στην πρωτεύουσα.

Σε σύμπραξη με την πρεσβεία του Μεξικού πραγματοποιείται η έκθεση αρχιτεκτονικής αφιερωμένη στον παγκοσμίου φήμης Μεξικανό αρχιτέκτονα Λουίς Μπαραγκάν (1902-1988), έναν από τους σημαντικότερους του εικοστού αιώνα. Το υλικό της προέρχεται από το Ίδρυμα Αρχιτεκτονικής Λουίς Μπαραγκάν στο Μεξικό και περιλαμβάνει περίπου εβδομήντα φωτογραφίες του πολυβραβευμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Γιουτάκα Σάιτο, σχέδια από το έργο του Μπαραγκάν και μια δεκαπεντάλεπτη ταινία.

Όπως έλεγε ο Μπαραγκάν, "η γαλήνη είναι η μεγάλη και αληθινή απάντηση στην αγωνία και το φόβο και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι καθήκον του αρχιτέκτονα να την φιλοξενεί μόνιμα στις κατοικίες που σχεδιάζει, ανεξάρτητα αν αυτές είναι πολυτελείς ή ταπεινές. Σε όλη μου την πορεία προσπαθούσα πάντα να πετύχω τη γαλήνη, ωστόσο κανείς οφείλει να είναι προσεκτικός, ώστε να μην την καταστρέψει με την ανεξέλεγκτη χρήση ποικίλων και ανομοιογενών στοιχείων".

Το 1980 είχε παραλάβει το βραβείο Pritzker ή αλλιώς το "Βραβείο Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής". Δικαίως, τόσο για όσα πρέσβευε αλλά και για όσα τηρούσε στην πράξη, αφού σε όλη του τη δημιουργική πορεία κατάφερε να μπολιάσει το φρέσκο και το μοντέρνο, ντυμένα με τη ζεστασιά και την ένταση των χρωμάτων που κυριαρχούν στο μεξικάνικο τοπίο.

Καθημερινή άσκηση

"Ημερολόγια" σε σελίδες Α4

Στο ΜΜΣΤ θα δούμε και αναδρομική έκθεση σχεδίων του Γιώργου Λαζόγκα, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Πεντακόσια και πλέον σχέδια σε σελίδες Α4, σε μεγάλες και μικρότερες επιφάνειες, βίντεο και προβολές μάς παρουσιάζουν το αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη να σχεδιάζει στις σελίδες γραφομηχανής. Μια καθημερινή άσκηση, που διαμόρφωσε συνολικά την εικαστική αντίληψη και τη γραφή του. Οι σχεδιαστικές σημειώσεις του μοιάζει να αποτελούν ένα ημερολόγιο ζωής. Μας ταξιδεύουν από τη Θεσσαλία της περιόδου μετά τον εμφύλιο στη Θεσσαλονίκη του 1960-80 και στην Αθήνα του 1990-2000. Προσωπικές στιγμές, καθημερινότητα, μυθολογικές φιγούρες, διαμαρτυρίες και αμφισβητήσεις. Μια σχεδιαστική πορεία που ξεκινά από τα γυμνασιακά χρόνια και συνεχίζεται ως σήμερα. Ένα εγχείρημα που "επιτρέπει στους αναγνώστες ερμηνείες και διεξόδους και για τις δικές τους προσωπικές διαδρομές", όπως εύστοχα σημειώνει ο Μίμης Φατούρος.

Επιπλέον, από τις εκδόσεις "Άγκυρα" κυκλοφορεί το λεύκωμα "Λαζόγκας Α4", σε ειδικό χαρτί, που προβάλλει τα σχέδια σαν μεταξοτυπίες (τιμή 58 ευρώ).

* Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ, τηλ. 2310-240002) Εγκαίνια εκθέσεων: 18 Ιανουαρίου, 8.30 μ.μ. Διάρκεια έως 19/2