Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( η μακεδονία του 15ου-19ου αιώνα επί χάρτου :: 4/1/2006 20:26:38) 

Υλικό όπως της φωτογραφίας (πρόκειται για τοπογραφικό του 1878 της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού) θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει το κοινό, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 9 Ιανουαρίου, στον εκθεσιακό χώρο της πλατείας Ιπποδρομίου.

Η Μακεδονία του 15ου-19ου αιώνα επί χάρτου

Εκθεση σπάνιων χαρτών-πολύτιμων ιστορικών και εικαστικών ντοκουμέντων στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Σπάνιοι και πολύτιμοι χάρτες της Μακεδονίας του 15ου-19ου αιώνα θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης από 9 έως 14 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία των "Φίλων του ΚΙΘ".

Οι χάρτες, που αποτελούν σημαντικά ιστορικά αλλά και εικαστικά ντοκουμέντα της εποχής στην οποία δημιουργήθηκαν, αποτελούν δωρεές προς το Κέντρο Ιστορίας. Πρόσφατα το σωματείο "Φίλοι του ΚΙΘ" διά του προέδρου του Νίκου Μακραντωνάκη πήρε την απόφαση να ενισχύσει την προσπάθεια εμπλουτισμού της χαρτογραφικής συλλογής του Κέντρου Ιστορίας, αγοράζοντας σε πρώτη φάση 20 χάρτες της Μακεδονίας, που χρονολογούνται από το 15ο μέχρι και το 19ο αιώνα. Σύμβουλος του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι το παλαιό μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΚΙΘ Σάββας Δεμερτζής, ο οποίος ασχολείται χρόνια με την παλαιοχαρτογραφία.

Η συλλογή

Το Κέντρο από την ίδρυσή του διέθετε μία μικρή συλλογή χαρτών, η οποία το 2001 εμπλουτίστηκε σημαντικά με τη δωρεά που είχε κάνει ο γνωστός Θεσσαλονικιός Νίκος Παπαποστόλου. Την αποτελούσαν 54 χάρτες της Ελλάδας και της Μακεδονίας που είχαν φιλοτεχνηθεί από το 16ο έως και το 19ο αιώνα. Η νέα δωρεά όχι μόνο εμπλουτίζει τη συλλογή, αλλά επιπλέον αλλάζει και τα ποιοτικά δεδομένα της με την προσθήκη και χαρτών παλαιότερων εποχών.

Το σωματείο "Φίλοι του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης" ελπίζει να συνεχίσει την προσπάθεια, αφού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, έχει όραμα να συμβάλει στη δημιουργία μιας "Μακεδονικής Χαρτοθήκης", θεσμού με σημασία "σε ό,τι αφορά θέματα εθνικά, ιστορικά, λαογραφικά, φιλολογικά και γεωγραφικά, δεδομένου ότι οι χάρτες αποτελούν πολυμέσα με ποικίλες αναγνώσεις".

Εγκαίνια

Τα εγκαίνια της μοναδικής αυτής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στις 20:00, στον εκθεσιακό χώρο του ΚΙΘ (πλ. Ιπποδρομίου).