Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( οι "εφευρέτες του κόσμου" στη θεσσαλονίκη :: 10/1/2006 21:18:00) 

Οι Τσιντσόρο αναπτύχθηκαν περίπου το 7000 π.Χ. στην Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, την πιο ξηρή έρημο στον κόσμο. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε από την UNESCO χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους τόπους αστρονομικής παρατήρησης. Στην έκθεση θα θαυμάσουμε, ανάμεσα σε άλλα, πιστά αντίγραφα από μούμιες τους.

Ο πολιτισμός των Τσιντσόρο της Χιλής σε έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη

Οι "εφευρέτες του κόσμου" στη Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση θα μεταφερθεί από το μετρό της Αθήνας και θα πραγματοποιηθεί στις 23-29 Ιανουαρίου

Για την διοργάνωση της έκθεσης στη χώρα μας συνεργάστηκαν χιλιανές και ελληνικές αρχές

Ποια ήταν η σχέση των ανθρώπων με τη φύση και το θάνατο χιλιετίες πριν;

Μία έκθεση που πραγματοποιείται μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στο μετρό της Αθήνας έρχεται να μας μυήσει μεταξύ άλλων στη φιλοσοφία που επικρατούσε στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Ο λόγος για τον πολιτισμό των Τσιντσόρο, που αναπτύχθηκαν περίπου το 7000 στην Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, την πιο ξηρή έρημο στον κόσμο. Πρόκειται για την περιοχή την οποία η UNESCO χαρακτήρισε χώρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους τόπους αστρονομικής παρατήρησης με το μεγαλύτερο αριθμό αστεροσκοπείων στη γη.

Μοναδική ευκαιρία

Μέσα από την έκθεση, που θα παρουσιαστεί από 23 έως 29 Ιανουαρίου και στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, έχουμε μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες στην Ελλάδα να ταξιδέψουμε στην προκολομβιανή εποχή αλλά και στη Βόρεια Χιλή. Θα θαυμάσουμε πιστά αντίγραφα από μούμιες των Τσιντσόρο, οι οποίοι λέγεται ότι εφηύραν πρώτοι τον κόσμο, αλλά και τόπους που έχουν ανακηρυχθεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO, όπως η Νήσος του Πάσχα, το Βαλπαραΐσο κ.ά. Επίσης εντυπωσιακή θα είναι η παρουσίαση του επιστημονικού τμήματος της έκθεσης, που αφορά την αστρονομική παρατήρηση στην έρημο Ατακάμα, όπου σήμερα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η NASA έχουν τοποθετήσει πολλά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους.

Φύση, θάνατος

Σημειώνεται ότι ο πολιτισμός των Τσιντσόρο άνθισε στη Βόρεια Χιλή από το 7000 έως το 2000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ατακάμα. Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έδειξαν ότι η βάση τους βρισκόταν στην αρχή των Κοιλάδων Azapa και Camarones. Η σχέση του πολιτισμού τους με τη φύση και το θάνατο θεωρείται σήμερα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τους ερευνητές.

Διοργανωτής της παρουσίασης είναι η πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Χιλής και το χιλιανό Εθνικό Συμβούλιο Μνημείων. Από ελληνικής πλευράς συνέβαλαν το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο δήμος Αθηναίων κ.ά.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Κ.Τ.