Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( αποχεραιτισμός στα χνάρια ενός πολιτισμού, που σβήνουν... :: 10/1/2006 20:36:06) 

Η φωτογράφος απαθανάτισε με το φακό της, ανάμεσα σε άλλα, στιγμές από τον αγροτικό και ποιμενικό βίο των κατοίκων της περιοχής.

Αποχεραιτισμός στα χνάρια ενός πολιτισμού, που σβήνουν…

Ταξίδι στο Κράσι του νομού Ηρακλείου, στον τόπο, την παράδοση, την ιστορία, η έκθεση της Γιούλης Ιεραπετριτάκη που εγκαινιάζεται σήμερα

Στο γραφικό ορεινό οικισμό Κράσι του νομού Ηρακλείου μάς ταξιδεύει με τις φωτογραφίες της η ιστορικός και αρχαιολόγος Γιούλη Ιεραπετριτάκη μέσα από την έκθεση "Κράσι, αυτό το καταφύγιο, αυτό το ορμητήριο", που εγκαινιάζεται απόψε στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία "Ανατόλια". Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Συλλόγου "Φίλοι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης" και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές στα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας-Θράκης Π. Πετρακάκης, η αρχιτέκτων και ιστορικός Βιβιάνα Μεταλληνού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Βασίλης Καρκατσέλης.

Η φωτογράφος απαθανάτισε με το φακό της μαγικές στιγμές από τον αγροτικό και ποιμενικό βίο, τις φυσικές καλλονές, την ανυπέρβλητη ομορφιά των λαϊκών κτισμάτων, τα λατρευτικά έθιμα των κατοίκων του οικισμού.

Χτισμένος στις δυσπρόσιτες βουνοπλαγιές της Ιερής Δίκτης (650 μ.), υπήρξε ιδανικό καταφύγιο από την περίοδο διάλυσης του κρητομυκηναϊκού κόσμου και συγχρόνως το ορμητήριο επαναστατών, εστία διαρκούς αντίστασης κατά των Βενετών και των Τούρκων κατακτητών στους αιώνες που ακολούθησαν.

Τα χνάρια αυτού του πανάρχαιου πολιτισμού ορθώνουν περήφανα το ανάστημά τους στις εικόνες της, έσχατοι θύλακες αντίστασης στο σημερινό "πολιτισμικό ισοπεδωτισμό".

Θα λέγαμε ότι η έκθεση αποτελεί έναν αποχαιρετισμό σε ό,τι σιγά σιγά σβήνει. Αποχαιρετισμός σε εκείνον τον παμπάλαιο λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης, που, όπως έλεγε ο Παντελής Πρεβελάκης, "εξηγούσε τον κόσμο χωρίς διφορούμενα και έκανε τον Κρητικό να πορεύεται με αρχαϊκή στερεότητα το δρόμο του".

Μαλλιάρης-Παιδεία "Ανατόλια" (Δ. Γούναρη 39) Εγκαίνια έκθεσης Γιούλης Ιεραπετριτάκη σήμερα στις 7.30 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως 11 Φεβρουαρίου

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ε.Σ.