Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( λαζόγκας και μπαραγκάν στη θεσσαλονίκη :: 9/1/2006 20:12:00) 

Λαζόγκας και Μπαραγκάν στη Θεσσαλονίκη

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζονται την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου δύο σημαντικότατες εκθέσεις. Η πρώτη είναι η μεγάλη αναδρομική έκθεση σχεδίων του Γιώργου Λαζόγκα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια σχέδια σε Α4, σε μεγάλες επιφάνειες 2,50x3 μ. και σε μικρότερες, βίντεο και προβολές. Η δεύτερη είναι του Λουίς Μπαραγκάν (Luis Barragan) με τον τίτλο «Φως, νερό και χρώμα στην αρχιτεκτονική».

Ο Θεσσαλονικιός δημιουργός Γιώργος Λαζόγκας από πολύ νωρίς, από τα γυμνασιακά του χρόνια ακόμη, είχε τη συνήθεια να σχεδιάζει σε σελίδες γραφομηχανής. Ήταν γι' αυτόν μια καθημερινή άσκηση που τελικά διαμόρφωσε τη συνολική εικαστική του αντίληψη και γραφή. Αυτά τα σχέδια θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει ημερολόγιο ζωής. Στις σελίδες Α4 καταγράφονται η Θεσσαλία μετά τον εμφύλιο, η Θεσσαλονίκη τις δεκαετίες του '60, '70 και του '80, η Αθήνα του '90 και του 2000, προσωπικές στιγμές, η καθημερινότητα, μυθολογικές φιγούρες, διαμαρτυρίες και αμφισβητήσεις.

Με την αναδρομική έκθεση σχεδίων του Λαζόγκα, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μουσείο Μπενάκη.

Η δεύτερη έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία του Μεξικού. Πρόκειται για έκθεση αρχιτεκτονικής αφιερωμένη στον παγκόσμιου φήμης Μεξικανό Λουίς Μπαραγκάν (1902-1988), έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του εικοστού αιώνα, βραβευμένου με το βραβείο Pritzker.

Στο χώρο θα εκτίθενται περίπου εβδομήντα φωτογραφίες του πολυβραβευμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Γιοουτάκα Σάιτο (Yutaka Saito), μεγάλων διαστάσεων, ξύλινα προπλάσματα και μια σειρά από τα αντίστοιχα σχέδια (κατόψεις - όψεις) των έργων. Επιπλέον, θα υπάρχει βίντεο εγκατάσταση, συγκεκριμένα μια δεκάλεπτη ταινία που θα προβάλλεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της έκθεσης, καθώς και σχέδια από το έργο του Μπαραγκάν.

Η δουλειά του Μεξικανού αρχιτέκτονα έχει χαρακτηριστεί «απλή και πλούσια σε χρώμα, σκοπίμως μνημειώδης ή μνημειακή και στατική». Τα κτίσματά του είναι περίφημα για την ευφυή χρήση των χώρων τους και του φωτός. Πέτυχε να συνδυάσει το φρέσκο και το μοντέρνο με τη ζεστασιά και την ένταση των χρωμάτων που κυριαρχούν στο μεξικανικό τοπίο.

Και οι δύο εκθέσεις θα λειτουργούν έως τις 19 Φεβρουαρίου 2006.