Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση θεατρικής παράστασης

( "παραμύθι για δύο" από το δηπεθε κοζάνης :: 13/1/2006 20:41:44) 

"Παραμύθι για δύο" από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Απόψε η πρεμιέρα στην Αίθουσα Τέχνης. Παραστάσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία για φοιτητές και μαθητές

Το "Παραμύθι για δύο" του σημαντικού Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στην κεντρική σκηνή. Η πρεμιέρα του έργου γίνεται απόψε, στις 9, στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Κοζάνης.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Νανά Νικολάου υπογράμμισε ότι "πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που αφορά άμεσα τη νεολαία, την οικογένεια, την κοινωνία, με άλλα λόγια αφορά όλους μας". Χαρακτηριστικά του έργου είναι η τρυφερότητα, η συγκίνηση, το χιούμορ και η πρωτοτυπία. Δεν πρόκειται βεβαίως για παραμύθι αλλά για τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι αναζητούν να κατανοήσουν τον περίγυρό τους, τους γονείς τους, τους συνομήλικούς τους.

Το στόρι

Κεντρικοί ήρωες είναι ο Κέιβ και η Σάντρα, που συναντώνται τυχαία μία κρύα νύχτα σε ένα σκοτεινό και ερειπωμένο πολιτιστικό κέντρο. Οι δύο έφηβοι μέσα από τις διαφορές τους θα φτάσουν σε σύγκρουση. Εκείνη το έχει μόλις σκάσει από το σπίτι της, όπου ζει με τον πατέρα της, ο οποίος την παραχαϊδεύει, αφού η μητέρα της έχει πεθάνει. Αφορμή για τη φυγή από το σπίτι στάθηκε το γεγονός ότι ο πατέρας της αποφάσισε να αρραβωνιαστεί. Εκείνος λίγο χίπης, λίγο "εναλλακτικός", δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του. Το χάσμα ανάμεσα στα δύο παιδιά είναι μεγάλο.

Ο Κέιβ έχει ένα δημιουργικό τρόπο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Έτσι πλησιάζει τη Σάντρα μέσα από ένα παιχνίδι. Την εμπλέκει σε μία φανταστική ιστορία, σε ένα "παραμύθι για δύο" και την οδηγεί σιγά σιγά στο να ξεπεράσει τα τραύματά της. Τη βοηθά να καταλάβει ότι δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Την οδηγεί στην ωρίμανση και στην απεξάρτηση, καθώς και ο ίδιος βγάζει μέσα από αυτό το παιχνίδι-παραμύθι τα δικά του προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται μεταξύ τους μία ζεστή και τρυφερή σχέση. Μία σχέση που δυναμώνει και ωριμάζει τους ίδιους, ενώ ταυτόχρονα τους κάνει πιο "ανοιχτούς" στην επαφή τους με τους άλλους.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παίζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Πετρόπουλος και Μαρία Κορδώνη. Τη μετάφραση έκανε η Ξένια Καλογεροπούλου και τη σκηνοθεσία η Γεωργία Μαυραγάνη. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Κυριακής Τσίτσα, οι φωτισμοί του Γιώργου Φακούρα, η μουσική επιμέλεια του Χάρη Ντόβη. Βοηθός σκηνοθέτης η Μαρία Δροκοπούλου. Η παράσταση στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης θα επαναληφθεί το Σάββατο 21 και 28 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία. Θα δοθούν ειδικές παραστάσεις για φοιτητές και μαθητές γυμνασίων και λυκείων.