Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση θεατρικής παράστασης

( με οδηγό τον ευριπίδη :: 12/1/2006 18:39:35) 

Η ομάδα «Ακτίς Αελίου» παρουσιάζει έργο του Β. Παπαγεωργίου «Ιππόλυτος καλυπτόμενος»

Με οδηγό τον Ευριπίδη

Της ΕΛΣΑΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δεκαοκτώ σκηνές περιλαμβάνει το έργο «Ιππόλυτος καλυπτόμενος», του Βασίλη Παπαγεωργίου, που κάνει πρεμιέρα αύριο. Το έργο βασίζεται στα ελάχιστα αποσπάσματα που διασώθηκαν από το ομότιτλο έργο του Ευριπίδη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την ομάδα «Ακτίς Αελίου».

Πρόκειται για μια παράσταση-πρόκληση όχι μόνο για την ομάδα αλλά και για τον ίδιο το συγγραφέα, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια ζει στη Σουηδία. Στο παρελθόν έχουμε δει έργα του από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τις «Νέες Μορφές».

Μας αφηγείται τον έρωτα του Ιππόλυτου, γιου του Θησέα, με τη μητριά του Φαίδρα. Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του έργου ο κ. Παπαγεωργίου, «μου άρεσε η ιδέα να ξεκινήσω από μια αφηρημένη έννοια και να την κάνω συγκεκριμένη». Εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία του με την ομάδα «Ακτίς Αελίου»: «Ξέρουν να σέβονται το κείμενο, εν αντιθέσει με πολλούς θιάσους στην Ευρώπη. Παίζουν πολύ νατουραλιστικά».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Σακαλίδης δήλωσε πως σε αυτό το έργο θα δούμε μια διαφορετική έκφραση της ομάδας, καθώς «υπάρχει ανάμειξη του λόγου και του σωματικού θεάτρου». Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ευαγγελίας Κιρκινέ, η μουσική του Κασπάρ Κόνιγκ, τους ρόλους ενσαρκώνουν ο Νίκος Ορτετζάτος, η Ιωάννα Κατσαρού, η Ελεονώρα Αϊβαζίδου, η Θεανώ Αμοιρίδου, η Μάρα Τσικάρα, η Σοφία Μαυραγάνη και ο Θωμάς Βελισσάρης.

Με τις δικές τους δυνάμεις

Είναι η δεύτερη μεγάλη παραγωγή της «Ακτίς Αελίου» για αυτή την θεατρική περίοδο. Η ομάδα πορεύεται με όσες δυνάμεις διαθέτει, καθώς από το υπουργείο Πολιτισμού μόλις τώρα εκταμιεύονται τα χρωστούμενα του 2004-2005 (17.000 ευρώ ήταν η επιχορήγηση), ενώ σχετικά με τις φετινές επιχορηγήσεις επικρατεί απόλυτη… σιωπή.

* Θέατρο Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, κάθετος στην Ιασονίδου, τηλ. 2310 229249)

«Ιππόλυτος καλυπτόμενος» του Βασίλη Παπαγεωργίου

Πρεμιέρα στις 14/1 στις 9 μ.μ., Πέμπτη-Σάββατο στις 9 μ.μ., Κυριακή στις 8 μ.μ.