Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση θεατρικής παράστασης

( ξορκίζουμε το κακό με τον "λαϊκό χειμώνα" :: 17/1/2006 19:59:59) 

Θα παρουσιαστούν οι "Αράπηδες" από το Μοναστηράκι Δράμας, τα "Κοτζαμάνια" από το Τετράλοφο Κοζάνης, οι "Αράπηδες" από τη Νικήσιανη Παγγαίου, τα "Ραγκουτσάρια" από τα Γρεβενά, οι "Καμήλες" από την Ανατολική Ρωμυλία και τα "Ραγκουτσάρια" από την Ημαθία.

Για 23η συνεχή χρονιά στις 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

Ξορκίζουμε το κακό με τον "Λαϊκό Χειμώνα"

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗ

Μεταμφιέσεις, κρασί, κουδούνια, καθρεφτάκια, ιδιαίτερες μουσικές, χορός, τραγούδια, "γαμήλιες ιεροπραξίες", φαλλικά σύμβολα… Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα παρουσιαστεί στις 22 Ιανουαρίου για 23η συνεχή χρονιά ο "Λαϊκός Χειμώνας". Πρόκειται για συγκεκριμένα δρώμενα που σχετίζονται με το δωδεκαήμερο, την επιμέλεια και την παρουσίαση των οποίων έχει ο δημοσιογράφος-λαογράφος Γιώργος Μελίκης.

Από τη Μακεδονία και τη Θράκη

Η βραδιά θα περιλάβει αρχαιοελληνικές και προθεϊκές επιβιώσεις, οι οποίες φτάνουν έως τις ημέρες μας, εκδηλώσεις που επιβιώνουν και συντελούνται στα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου. Οι πολυσήμαντες αυτές τελετές έχουν συνήθως στόχο την καλοχρονιά και τον εξορκισμό του κακού.

Στη διάρκεια του προγράμματος θα παρουσιαστούν οι "Αράπηδες" από το Μοναστηράκι Δράμας, τα "Κοτζαμάνια" από το Τετράλοφο Κοζάνης, οι "Αράπηδες" από τη Νικήσιανη Παγγαίου, τα "Ραγκουτσάρια" από τα Γρεβενά, οι "Καμήλες" από την Ανατολική Ρωμυλία και τα "Ραγκουτσάρια" από την Ημαθία.

Διατήρηση της παράδοσης

Για τη μοναδικότητά των εκδηλώσεων αυτών, που δεν πραγματοποιούνται πουθενά αλλού στην Ελλάδα παρά μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη, μίλησε ο επιμελητής και παρουσιαστής της εκδήλωσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Σε όλα τα σχήματα, από όπου και αν είναι η προέλευσή τους, συμμετέχουν άνδρες, ενώ έχουμε ένα στοιχείο που εντυπωσιάζει. Είναι η φουστανέλα που τη φορούν όλοι", επισήμανε, τονίζοντας την ιδιαίτερη συμβολή στο "Λαϊκό Χειμώνα" της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του Κέντρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χάρης Αηδονόπουλος μίλησε για την πολιτιστική πολιτική του δήμου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι "λαός χωρίς παράδοση είναι λαός χωρίς μέλλον", ενώ πρόσθεσε ότι "ο πολιτισμός είναι ψυχαγωγία και δεν έχει σχέση με τη διασκέδαση".