Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση θεατρικής παράστασης

( αρχαία τραγωδία μέσα από πρίσμα σύγχρονο :: 5/1/2006 20:00:20) 

«Ενα έργο που διαδραματίζεται σε χρονικό κενό δεν μπορεί παρά να είναι μια εκκρεμότητα, μια αιώρηση. Να δημιουργεί ένα χάσμα. Να καθιστά τη σκηνή χώρο ενός πειράματος. Να εγκαθιστά στη σκηνή έναν ολόκληρο κόσμο, αυτοτελή, παλλόμενο, έτοιμο να πεθάνει και να αναγεννηθεί, όπως η παράσταση», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

«Ιππόλυτος καλυπτόμενος» του Θεσσαλονικιού Βασίλη Παπαγεωργίου από την «Ακτίς Αελίου»

Αρχαία τραγωδία μέσα από πρίσμα σύγχρονο

Η «Ακτίς Αελίου», συνεχίζοντας με συνέπεια την προσφορά στη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης παραγωγών με πολύπλευρο ενδιαφέρον, ανεβάζει από τις 14 Ιανουαρίου το έργο του Θεσσαλονικιού Βασίλη Παπαγεωργίου «Ιππόλυτος καλυπτόμενος».

Υλικό στο οποίο στηρίχθηκε ο συγγραφέας, τα ελάχιστα αποσπάσματα που διασώζονται από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, αποσπάσματα του «Ιππόλυτου» του ίδιου τραγικού, καθώς και ένα απόσπασμα που, όπως αναφέρει ο Παπαγεωργίου, «θα μπορούσε ν' ανήκει και στη Φαίδρα του Σοφοκλή».

Με βάση αυτά πλάθει ένα κείμενο, στο οποίο, όπως ο ίδιος σημειώνει, «η σχέση μεταξύ της Φαίδρας και του Ιππόλυτου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Απομένει η αντιμετώπιση της πράξης απ' όλα τα πρόσωπα του έργου. Η τραγική διάσταση της πράξης αυτής τονίζεται με κάθε τρόπο, συγχρόνως όμως θέλω να παρουσιάσω την τραγική και αναπότρεπτη αυτή πράξη, τα αισθήματα που την προκάλεσαν και τα αισθήματα και τις σκέψεις που την ακολούθησαν ως διαστάσεις μιας πρωταρχικής και γενικής κατάφασης».

Ο συγγραφέας

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τώρα ζει στη Σουηδία. Διδάσκει σε εκεί πανεπιστήμιο Συγκριτική Λογοτεχνία, Δημιουργική Γραφή και Δραματουργία, γράφει θεατρικά έργα που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Ασχολείται επίσης με τη λογοτεχνία και τη μετάφραση.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινά Μουσική: Kaspar Kοnig Επτά νέοι ηθοποιοί στους ρόλους Παραστάσεις: Από Πέμπτη έως Σάββατο στις 9 μ.μ. και την Κυριακή στις 8 μ.μ. στο θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου», Χριστοπούλου 12.