Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση θεατρικής παράστασης

( η ιστορία του γενί χαμάμ επί τόπου... :: 10/1/2006 19:20:18) 

Στη σκηνή υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Πέτρου Παναμά ο Κώστας Γακίδης και άλλοι 18 χαρακτήρες. Θα τους εμψυχώσει όλους.

Το έργο του Αργύρη Παυλιώτη για το μνημείο ανεβαίνει, πού αλλού, στην "Αίγλη"

Η ιστορία του Γενί Χαμάμ επί τόπου…

Ο συγγραφέας είναι ένας από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου και περιγράφει, ανάμεσα σε άλλα, την αγωνία του να απαλλαγεί από την κληρονομιά ή να διασώσει το κτίσμα

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΝΟΥ

Αρκετοί έχουν δει εκεί σινεμά, πολλοί περισσότεροι τα τελευταία χρόνια ήπιαν εκεί το ποτό τους ή άκουσαν μουσική. Όμως λίγοι ξέρουν την ιστορία της "Αίγλης", όπως έχει ονομαστεί το Γενί Χαμάμ, αυτό το μνημείο της πόλης. Ευκαιρία να την ανακαλύψουν παρακολουθώντας την παράσταση που ανεβάζει εκεί ο Κώστας Γακίδης, η οποία θα τους δώσει και την ευκαιρία να γελάσουν πικρά με την εικόνα της κοινωνίας γύρω τους.

Από τις περιπέτειες των ιδιοκτητών

Συγγραφέας του έργου είναι ο Αργύρης Παυλιώτης, ένας από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, ο οποίος, όπως και όλη η οικογένεια στην οποία ανήκει, είναι ένα από τα θύματα της νεοελληνικής γραφειοκρατίας. Τις περιπέτειές του να απαλλαγεί από την κληρονομιά ή να διασώσει εν τέλει το κτίσμα περιέγραψε αρχικά σε ένα διήγημά του, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για το θεατρικό έργο.

Στη σκηνή υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Πέτρου Παναμά ο Κώστας Γακίδης, ηθοποιός που έχει συνδέσει το όνομά του με τη θεατρική ιστορία της πόλης των τελευταίων ετών, και άλλοι 18 χαρακτήρες. Θα τους εμψυχώσει όλους, από την κυρία υπουργό έως το σύντροφο Νώντα, από τη θεία Στάσα έως το βουλευτή και τον κύριο Λάκη. Συνοδός σε όλη την παράσταση το πνεύμα της Χακτζέ Μπινάζ Χανούμ, της κοπέλας που βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο Γενί Χαμάμ από τα χέρια του εραστή της, όταν διαπίστωσε ότι τον απατά.

Μύθοι και ιστορία μιας οικογένειας και ενός τόπου ξετυλίγονται στη διάρκεια της παράστασης του έργου, το οποίο, όπως λέει ο συγγραφέας του, έχει πέρα από το μεταφυσικό στοιχείο και τη ρομαντική πλευρά, με την παρουσίαση του τρόπου ζωής και των συνηθειών μιας εύπορης οικογένειας προσφύγων, καθώς και μία κοινωνικοπολιτική: "Παρουσιάζει το μικρομεσαίο Έλληνα που θέλει να αξιοποιήσει το μνημείο και ο χαρακτήρας του αλλοιώνεται, μέχρις ότου συντριβεί", λέει ο συγγραφέας.

Βασικό ρόλο στην παράσταση κρατά και το κοινό ή μάλλον οι αντιδράσεις του κοινού απέναντι σε όσα δεινά υφίστανται οι ήρωες του έργου.

…Στις περιπέτειες της παραγωγής

Το "Γενί Χαμάμ" επρόκειτο να παρουσιαστεί ως τηλεοπτική σειρά, αλλά οι πολλές προτάσεις που είχαν συγγραφέας και σκηνοθέτης δεν τελεσφόρησαν, έως τη στιγμή που ο Κώστας Γακίδης, ηθοποιός τότε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, διάβασε το έργο στη θεατρική μορφή του. Η απόπειρα συμπαραγωγής του με το θέατρο επί διοικήσεως Αρδίττη απέτυχε, όπως λέει, αλλά τώρα βρίσκει τον ιδανικό χώρο για την παρουσίασή του, ακριβώς μέσα στο επιβλητικό μνημείο του Γενί Χαμάμ, της "Αίγλης" των σημερινών Θεσσαλονικιών.

Το έργο παρουσιάστηκε σε τέσσερις δοκιμαστικές παραστάσεις το Νοέμβριο.

Η επίσημη πρεμιέρα του "Γενί Χαμάμ" θα δοθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ.

Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.