Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση βιβλίου

( ο σωτήρης δημητρίου και "τα οπωροφόρα της αθήνας" :: 1/2/2006 20:58:38) 

Ο λογοτέχνης και το εξώφυλλο του βιβλίου του.

Ο συγγραφέας θα βρίσκεται απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο βιβλιοπωλείο "Μόλχο-Προμηθεύς"

Ο Σωτήρης Δημητρίου και "Τα οπωροφόρα της Αθήνας"

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Ο Σωτήρης Δημητρίου μας έχει φιλέψει πολλές φορές τα νόστιμα πεζογραφήματά του. Αυτήν τη φορά όμως ανοίγει το συγγραφικό του σπίτι και μας οδηγεί κατευθείαν στην κουζίνα -στην περίφημη κουζίνα του συγγραφέα. Μας ξεναγεί στα κατατόπια, μας δείχνει τα ράφια, ανοίγει τα ντουλάπια και τα κουτιά και μας παρουσιάζει τα υλικά της μαγειρικής του: τις λέξεις. Μας εξηγεί γιατί χρησιμοποιεί τη μία και όχι την άλλη, για ποιο λόγο η γεύση τους ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο φαγητό, με ποιους τρόπους η συνταγή αποθεώνεται ή χαλάει.

Όλα αυτά στο νέο του βιβλίο, "Τα οπωροφόρα της Αθήνας" (εκδόσεις Πατάκη), για το οποίο το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ζωντανά με το συγγραφέα, αφού ο Σωτήρης Δημητρίου θα βρίσκεται σήμερα στις 8.30 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο βιβλιοπωλείο "Μόλχο-Προμηθεύς". Εκεί θα συναντήσει τους φίλους και αναγνώστες του και θα μιλήσει για όσα πραγματεύεται στο βιβλίο του.

Το στόρι

Ο κεντρικός χαρακτήρας του περιπλανιέται στην πρωτεύουσα ακολουθώντας τα τελευταία απομεινάρια της φύσης μέσα στη μεγαλούπολη: τα δέντρα. Κάθε εποχή επισκέπτεται και διαφορετικό είδος οπωροφόρου, γεύεται τους καρπούς και παράλληλα επιχειρεί να πιάσει κουβέντα και με τους περαστικούς, οι οποίοι ωστόσο τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Η όμορφη και απλή αυτή ιστορία διακόπτεται συχνά και ο συγγραφέας αναλαμβάνει να μας αποκαλύψει τις γλωσσικές επιλογές του, τις διαφορετικές εκδοχές που θα μπορούσε να έχει η διήγηση, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τη γραφή και τη λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας

Ο Σωτήρης Δημητρίου έχει ασχοληθεί κυρίως με το διήγημα ("Ντιάλιθ' ιμ, Χριστάκη", "Ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη", "Η φλέβα του λαιμού", "Η βραδυπορία του καλού") και με το μυθιστόρημα ("Ν' ακούω καλά τ' όνομά σου", "Τους τα λέει ο Θεός"). Πολλά από τα έργα του τοποθετούνται στην ελληνοαλβανική μεθόριο -ενώ η μεθόριος στην ευρεία της έννοια αποτελεί και έναν από τους κεντρικούς προβληματισμούς του. Το ύφος και η γραφή του Δημητρίου είναι εντελώς ξεχωριστά, καθώς χρησιμοποιεί με ιδιαίτερο τρόπο το δημώδη λόγο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηπείρου, δίνοντας όμως ένα έργο όχι λαογραφικό ή ηθογραφικό αλλά εντελώς σύγχρονο και μοντέρνο.

Μήνας προσφορών για τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ

Από χθες άρχισε ο μήνας προσφορών στο ΜΙΕΤ, ένα γεγονός που οι φίλοι του βιβλίου περιμένουν κάθε χρόνο. Όλο τον Φεβρουάριο, λοιπόν, το κοινό θα μπορεί να προμηθεύεται τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης με έκπτωση έως και 40%, ενώ υπάρχουν και ειδικές προσφορές στις σειρές. Τα βιβλία του ΜΙΕΤ είναι εξαιρετικά προσεγμένες εκδόσεις, έργα-σταθμοί της παγκόσμιας και ελληνικής πνευματικής παραγωγής, σημαντικές μελέτες που καλύπτουν θεματικά ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κτλ.).

Πρέπει να σημειωθεί πως οι προσφορές γίνονται μόνο στα τρία βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Αθήνα και το ένα στη Θεσσαλονίκη (στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ, Βασιλίσσης Όλγας 108, απέναντι από την εκκλησία της Αναλήψεως).