Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση βιβλίου

( οι όμιλοι μμε ξεκίνησαν από τη "μακεδονία" :: 31/1/2006 21:30:47) 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι όμιλοι ΜΜΕ ξεκίνησαν από τη "Μακεδονία"

Μια σχετικά άγνωστη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα φέρνει στο φως το βιβλίο του Νέστορα Τυροβούζη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press. Τίτλος του "Η εφημερίδα 'Μακεδονία' και το 'Ράδιο Τσιγγιρίδη'. Ο πρώτος 'όμιλος' ενημέρωσης στην Ελλάδα". Ο Νέστορας Τυροβούζης υπήρξε και ο ίδιος συντάκτης της "Μακεδονίας" (2000-2002).

Πρόκειται για μια συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στα 1936-1938 και παρέμεινε μοναδική στα ελληνικά χρονικά μέχρι πολύ πρόσφατα. Η μεγάλη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης και ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, με μια πρωτοπόρα σύμπραξη, άλλαξαν το τοπίο της ενημέρωσης -δυστυχώς μόνο πρόσκαιρα.

Ας δώσουμε όμως το λόγο στο συγγραφέα:

"Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης έβαλε σε λειτουργία τον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα το 1928, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα φαίνεται ότι είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες επιτυχημένες του πειραματικές εκπομπές. Λίγα χρόνια αργότερα θα γνωριστεί με τον εκδότη της εφημερίδας 'Μακεδονία' Γιάννη Βελλίδη, ο οποίος είχε πληροφορηθεί ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι εφημερίδες έχουν τους δικούς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και εκπέμπουν από εκεί τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ τους. Πνεύμα ανήσυχο και ρηξικέλευθος όπως ήταν ο Βελλίδης αλλά και με χαρακτηριστική οξύνοια, διέκρινε στον Τσιγγιρίδη έναν πολύτιμο συνεργάτη, που θα τον βοηθούσε να εισάγει και στην Ελλάδα αυτή την καινοτομία. Γρήγορα ο 'δαιμόνιος' Τσιγγιρίδης και ο 'χαλκέντερος' Βελλίδης θα συνεργαστούν και θα παντρέψουν την εφημερίδα και το ραδιόφωνο, έξι δεκαετίες πριν επιχειρήσουν κάτι ανάλογο οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της σύγχρονης ενημέρωσης".

Ετσι, η "Μακεδονία" παρέχει δημοσιογραφική στήριξη στο "Ράδιο Τσιγγιρίδη", ενώ αργότερα εγκαινιάζει και κυριακάτικες καλλιτεχνικές εκπομπές. Πέρα απ' αυτά, ο πανίσχυρος Βελλίδης προστατεύει και πολιτικά το ραδιοσταθμό, κάθε φορά που επιχειρείται η φίμωσή του. Και όταν τελικά το κράτος επιβάλλει την παύση της λειτουργίας του, η "Μακεδονία" με παρέμβασή της ανακινεί το θέμα της αποζημίωσης του Τσιγγιρίδη.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ