Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση βιβλίου

( ο ληστής του γέλιου του δ. μπασλάμ :: 20/2/2006 21:11:28) 

Ο ληστής του γέλιου του Δ. Μπασλάμ

"Αφού το γέλιο πάρουμε/ το κάνουμε δυο σβούρες./ Έτσι θα φύγουν μακριά/ για πάντα οι σκοτούρες./ Έπειτα σε ένα δοχείο βαθύ/ ρίχνουμε κι ανακατεύουμε μαζί/ αγάπη, παιχνίδια, δώρα/ παρέα και περίσσια ώρα./ Αφού τα κλείσουμε καλά/ τα βράζουμε μια ώρα". Το παραπάνω έμμετρο αποτελεί ίσως την κατάλληλη συνταγή, για να απαλλαγούν τα σημερινά παιδιά από το άγχος της καθημερινότητας, που είναι φορτωμένη με πολλά πράγματα, τα οποία τους στερούν την ξεγνοιασιά και τον ελεύθερο χρόνο. "Φαρμακοποιός" και "γιατρός" ο γνωστός μουσικός Δημήτρης Μπασλάμ και το παραμύθι του "ο γαργαληστής", το οποίο αποτελείται από πολλά τετράστιχα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Επόμενος Σταθμός". Ήρωάς του είναι ένας παράξενος ληστής, που "δεν ήταν καθόλου εγωιστής, ούτε κι εφοπλιστής, παλαιστής, τραγουδιστής, αλλά μέγας ταξιδευτής. Θεωρούσε ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα στον κόσμο το παιδικό γέλιο, γι' αυτό… και το 'κλεβε!", όπως γράφει.

Πριν ο χαρακτήρας της ιστορίας τρυπώσει στις σελίδες που εικονογράφησε με μαεστρία ο Βίκτωρ Μοσχόπουλος, "έκανε βόλτες" στο κρεβάτι της κόρης του συγγραφέα Βερενίκης. Έτσι ξεκίνησε να γράφεται το κείμενο. "Κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί αυτό ήταν το παιχνίδι μας. Της έλεγα ότι έρχεται ο γαργαληστής, την πείραζα και τη γαργαλούσα… Αποφάσισα να της γράψω ένα τραγουδάκι γι' αυτό, το οποίο τελικά σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο έμμετρο κείμενο. Δούλεψα περίπου δύο χρόνια. Τελικά διαπίστωσα ότι ο ποιητικός λόγος μου αρέσει πιο πολύ, γιατί θεωρώ ότι δημιουργεί διαφορετικές κι ενδιαφέρουσες εικόνες", λέει ο ίδιος.

Και σε cd

Αργότερα η Δήμητρα Γαλάνη τον προέτρεψε να εκδώσει το παραμύθι σε cd με αφήγηση και τραγούδια. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος δέχτηκε "με μεγάλη χαρά" να το ενδύσει με τη φωνή του, ενώ την ίδια αποδοχή συνάντησε η πρότασή του δημιουργού και προς τους Γιάννη Αγγελάκα, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Φώτη Σιώτα, Μάρθα Φριτζήλα και Γιάννη Χαρούλη, που ερμήνευσαν τα κομμάτια του δίσκου.

Το αποτέλεσμα; Ένας ληστής που επιμένει: "Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω/ στο ίσιο μέρος δεν θα μείνω/ δρόμο θα πάρω, δρόμο θ' αφήσω/ παιδιά θα βρω να γαργαλήσω".

Όπως ακριβώς και ο δημιουργός του, που έχει ήδη στα σκαριά άλλες δύο ιστορίες με σκοπό να προκαλέσει για ακόμη μια φορά το γέλιο των παιδιών. Του ευχόμαστε καλή περιπλάνηση στις λέξεις!

[ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ] Κυριακή Τσολάκη