Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση βιβλίου

( "ο θείος τάκης" και "ο χρήστος κοντοχρήστος" στον ιανό :: 13/2/2006 20:51:36) 

Ο συγγραφέας.

"Ο θείος Τάκης" και "Ο Χρήστος Κοντοχρήστος" στον Ιανό

Μας τους συστήνει ο Γιάννης Ξανθούλης απόψε στις 8 στο γνωστό βιβλιοπωλείο

Τα δύο πρόσφατα βιβλία του παρουσιάζει σήμερα στις οκτώ το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αριστοτέλους 7), ο γνωστός συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης. Πρόκειται για το μυθιστόρημα "Ο θείος Τάκης" (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) και τη νουβέλα "Ο Χρήστος Κοντοχρήστος" (γραμμένη ειδικά για τη σειρά "Μικρός Ιανός").

"Ο θείος Τάκης" είναι η ιστορία μιας οικογένειας στην Αθήνα τη δεκαετία του '50. Μια υπόθεση παιδεραστίας ταράζει τη ζωή τους και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσει ο χρόνος να κυλά πολύ γρήγορα και η μία απρόσμενη κατάσταση να διαδέχεται την άλλη: ένας μοιραίος έρωτας, ένας υπολογισμένος γάμος, μια εθελοντική κατάταξη στον πόλεμο της Κορέας. Τα βαριά μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται σταδιακά, ενώ τα φαντάσματα του παρελθόντος στοιχειώνουν -κυριολεκτικά- τους ζωντανούς. Κατά ένα μέρος του το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη είναι μια σύγχρονη εκδοχή της παραλογής "του νεκρού αδερφού", όπου ένας δυνατός όρκος κάνει το νεκρό να γυρίσει πίσω στη ζωή καταργώντας τα αδιάβατα σύνορα.

Το θέμα του "Χρήστου Κοντοχρήστου" έχει τις ρίζες του στη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Ντίκενς, στην οποία το πνεύμα των Χριστουγέννων επισκέπτεται τον τσιγκούνη Σκρουτζ, κάνοντάς τον να αλλάξει ζωή. Στο βιβλίο του Ξανθούλη ο μίζερος ήρωας λέγεται Χρήστος Κοντοχρήστος και κλειδώνεται κατά λάθος σε ένα βιβλιοπωλείο την παραμονή των Χριστουγέννων. Εκεί θα τον επισκεφτούν διάφοροι λογοτεχνικοί ήρωες, που με "ξεναγό" την κυρά-Εκάβη από το "Τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή θα τον πείσουν να αναθεωρήσει τη στάση του όχι μόνο απέναντι στη λογοτεχνία αλλά γενικότερα απέναντι στη ζωή.