Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση βιβλίου

( αποτυπώματα της μακεδονίας :: 23/1/2006 20:14:01) 

Ημερολόγιο με φωτογραφίες από τα "Παιδιά της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα" (αριστερά) και "Ο Παύλος Μελάς σε ποιήματα Μακεδόνων ποιητών" του Ντίνου Χριστιανόπουλου είναι δύο από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Εκδήλωση για την παρουσίαση των εκδόσεων του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Αποτυπώματα της Μακεδονίας

Η ενδιαφέρουσα εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103, Διαγώνιος).

Οι εκδόσεις του ιδρύματος (όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά ή δίγλωσσες) φέρνουν στο φως νέα ιστορικά στοιχεία για το Μακεδονικό Αγώνα, συστηματοποιούν τη γνώση μας για την περίοδο εκείνη και επίσης συνεισφέρουν με μελέτες για σύγχρονα θέματα που αφορούν τη Μακεδονία.

Ιστορικοί και φιλόλογοι ερευνητές πραγματοποιούν μια σημαντική δουλειά με νηφάλιο και επιστημονικό τρόπο, αξιοποιώντας το υλικό του μουσείου και την ιστορική παρακαταθήκη του. Ενδεικτικοί οι τίτλοι, που μας παραπέμπουν στα θέματα των βιβλίων: "Αγώνας και διλήμματα. Η Μακεδονία του Παύλου Μελά μέσα από τα σημειωματάριά του", "Πρόσφυγες στα Βαλκάνια. Μνήμη και ενσωμάτωση", "Αποτυπώσεις του Μακεδονικού Αγώνα στη νεοελληνική πεζογραφία", "Ο Παύλος Μελάς σε ποιήματα Μακεδόνων ποιητών", "Αθήνα-Σκόπια. Η επτάχρονη συμβίωση (1995-2002)", "Μακεδονία. A modern Greek term in use", "Τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-2004), Οι εκδηλώσεις της επετείου", "Παιδιά της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα", "65+1 ιστορικά μουσεία της Ελλάδας".

Στην αυριανή παρουσίαση των βιβλίων του ΙΜΜΑ θα μιλήσουν οι συγγραφείς-επιμελητές των εκδόσεων Βλάσης Βλασίδης, Βασίλης Γούναρης, Περσεφόνη Καραμπάτη, Ευάγγελος Κωφός, Βασίλειος Νικόλτσιος, Βικτωρία Χατζηγεωργίου-Χασιώτη, Ντίνος Χριστιανόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρης Γουσίδης.

Ερευνητικό κέντρο

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα λειτουργεί από το 1982 στο νεοκλασικό κτίριο, έργο του Τσίλερ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά), το οποίο κατά την περίοδο 1893-1912 είχε φιλοξενήσει το ελληνικό γενικό προξενείο. Τα τελευταία χρόνια έχει μετονομαστεί σε Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) και δραστηριοποιείται πλέον στην έρευνα κάθε πτυχής της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας. Στο ερευνητικό κέντρο που στεγάζεται στο μουσείο βρίσκεται συγκεντρωμένο πλούσιο μικροφωτογραφημένο αρχειακό υλικό για την περίοδο 1870-1912, καθώς και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για την τοπική ιστορία της Μακεδονίας.