Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( με αφορμη την αυριανη παγκοσμια ημερα προς τιμην τους ) 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥΣ

Οι φίλοι μας τα ζώα

Η αυριανή ημέρα έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Μέρα των ζώων, και είναι ίσως μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να επισκεφθούν με τα παιδιά τους το ζωολογικό κήπο της πόλης. Αυτός είναι άλλωστε ο χώρος, αν εξαιρέσουμε την τηλεόραση, για να γνωρίσουν τα παιδιά το ζωικό βασίλειο, το οποίο αποτελεί κρίκο στην οικολογική αλυσίδα του πλανήτη.

Ο ζωολογικός κήπος είναι ένα μέρος όπου κάθε παιδί, αλλά και κάθε άνθρωπος, θα ήθελε να επισκεφτεί. Οι περισσότεροι από μας, άλλωστε, όταν βρεθούμε σε μια ξένη χώρα, δεν παραλείπουμε να επισκεφτούμε τους μεγάλους ζωολογικούς κήπους της ή τα μεγάλα οργανωμένα ενυδρεία.

Έχουμε την ευκαιρία έτσι, να δούμε ζωντανά -και όλοι όσοι είχαν αυτή την ευκαιρία γνωρίζουν τη διαφορά- ζώα που βλέπουμε σε ντοκυμαντέρ ή σε φωτογραφίες.

Βέβαια ένας ζωολογικός κήπος, όπου τα λυπημένα μάτια μιας λεοπάρδαλης ή το θλιμμένο βλέμμα ενός λύκου, μας αντικρίζουν πίσω από τα κάγκελα του κλουβιού, δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να δούμε. Σε σχέση πάντα μ' αυτό που θα αντικρίζαμε, αν βλέπαμε αυτά τα ίδια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τεράστια κλουβιά, κι εμείς χαρούμενοι να περιεργαζόμαστε το περιεχόμενό τους και να προσπερνάμε το ένα μετά το άλλο, συζητώντας, με βλέμμα γεμάτο ενθουσιασμό.

Ο ζωολογικός κήπος δεν είναι όμως πάντα ένα μέρος διασκέδασης.

Ζωολογικοί κήποι σωτηρίας

Πολλοί ζωολογικοί κήποι, καθώς και άλλα ιδρύματα, σε όλο τον κόσμο, μοιράζονται μια δύσκολη υπευθυνότητα: να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην προσπάθεια, για να σταματήσει, η ταχύτατη πλέον εξόντωση, όλων των ζωντανών οργανισμών αυτού του πλανήτη, και κυρίως αυτών που τείνουν να εξαφανιστούν.

Τουλάχιστον, δεκατέσσερα είδη, που κινδύνευαν για χρόνια να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά, σώθηκαν με την μέθοδο της "υπο- αιχμαλωσίας", ανατροφής και γονιμοποίησης. Μερικά από αυτά τα είδη έχουν ήδη επιτυχώς επιστραφεί στη φύση και στους φυσικούς χώρους ζωής τους, όπως για παράδειγμα ο ευρωπαϊκός βισώνας και η αραβική αντιλόπη που ανήκει στο γένος oryx. Άλλα πάλι είδη βρίσκονται στα πρώτα στάδια της αποκατάστασης, όπως το μαυροπόδαρο κουνάβι, ο καλιφορνέζικος κόνδορας, ή, το μογγολέζικο άγριο άλογο. Υπάρχουν κι άλλα που αναμένουν στις κατοικίες τους, υπό ελεγχόμενο περιβάλλον, μέχρι να αναπαραχθούν και να επιστραφούν οι απόγονοί τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κάποτε οι ζωολογικοί κήποι, αποτελούσαν μια βιτρίνα, όπου απλά ο επισκέπτης μπορούσε να δει κάποια ζώα. Σήμερα αυτό αλλάζει.

Ο πρωταρχικός ρόλος, ενός ζωολογικού κήπου ή ενός ενυδρείου, ως τοπικού πολιτιστικού ιδρύματος, είναι αυτός της αύξησης του κοινού ενδιαφέροντος, και της ενδυνάμωσης της αγάπης, της στοργής και της γνώσης που πρέπει να έχουμε όλοι για τα ζώα.

Για τη διατήρηση αυτού του ρόλου, η συλλογή των διαφόρων, υπό εξαφάνιση, ειδών, σ' αυτές τις εγκαταστάσεις, πρέπει να ενδυναμωθεί. Τα παιδιά μας, πρέπει, να έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να δουν με τα μάτια τους, ζωντανά και όχι σε απλές φωτογραφίες κάποιας εγκυκλοπαίδειας όλα αυτά τα ζώα που καθημερινά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

ISIS

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει, πως όλοι οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν χώρους, όπου τα διάφορα είδη μπορούν να μεγαλώσουν σ' ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και να γονιμοποιηθούν έτσι ώστε να μπορέσουν επιστραφούν πίσω στη φύση.

Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία σημείων υπό αιχμαλωσία διατήρησης των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ένας απ' αυτούς είναι ο ISIS. Ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 500 τουλάχιστον ζωολογικά ιδρύματα, σε 54 χώρες, σε όλο τον κόσμο. Τα νούμερα αυτά παρουσιάζουν, από μόνα τους, μια πρωτοφανή παγκόσμια συνεργασία για καταστάσεις που κυρίως εξυπηρετούν τις ανάγκες της κάθε πόλης για τη διατήρηση και συντήρηση όλων των ειδών που αποτελούν το ζωικό βασίλειο. Στον οργανισμό αυτό, ανήκουν και οι μισοί από τους "αναγνωρισμένους" ζωολογικούς κήπους και τα ενυδρεία.

Οι αρμόδιοι του οργανισμού φροντίζουν τα ζώα που όλοι αγαπάμε.

Όσο για αυτούς που βλέπουν τα ζώα ως ζωντανό είδος τελείως ξένο προς αυτούς, μάλλον θα έπρεπε να αλλάξουν γνώμη. Φτάνει να σκεφτούν, έστω και για μία στιγμή ότι η αλυσίδα της δικής τους ζωής, καθώς κι αυτής των παιδιών τους, εξαρτάται και είναι συνυφασμένη απόλυτα με τη διατήρηση όλων των ζωντανών οργανισμών, επάνω σ' αυτό τον πλανήτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους την επόμενη φορά που κάποιος από εμάς θα κλοτσήσει ένα αδέσποτο σκυλί ή θα πατήσει με τ' αυτοκίνητό του μια τυφλωμένη από τα φώτα ή αργοκίνητη σε σχέση με το μεγάλου κυβισμού αμάξι γάτα, ας σκεφτεί ότι δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση τους.