Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πρόταση για 35ωρο από συνδικαλιστές του "συνασπισμού" ) 

Πρόταση για 35ωρο από συνδικαλιστές του "Συνασπισμού"

Αθήνα.-

Παρέμβαση για την προώθηση της μείωσης του χρόνου εργασίας έκαναν χτες οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ και σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν συγκεκριμένη πρόταση για την εφαρμογή του μέτρου. Οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης υπογράμμισαν ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην εξειδίκευση και ανάλυση των συνθηκών εφαρμογής του 35ωρου και να ζητήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε, πώς και πού θα υλοποιηθεί το μέτρο. Οι τρεις άξονες, στους οποίους επιβάλλεται να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Παρέμβασης, είναι η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την θεσμοθέτηση του 35ωρου, η προώθηση της κεντρικής διαπραγμάτευσης με τους εργοδοτικούς φορείς και η υπόδειξη των εργασιακών χώρων που έχουν δυνατότητα να μειώσουν άμεσα τις ώρες εργασίας (ΔΕΚΟ, τράπεζες, κερδοφόρες επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

Ειδικότερα, η Αυτόνομη Παρέμβαση προτείνει η νομοθετική ρύθμιση να κινηθεί στη βάση του γαλλικού μοντέλου και να προβλέπει την εφαρμογή του 35ώρου από 1/1/2000 στις επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το δημόσιο, από την 1/1/2001 σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους και από 1/1/2002 η υλοποίηση του μέτρου να γενικευτεί. Παράλληλα οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ προτείνουν η μείωση του χρόνου εργασίας να εφαρμοστεί με περικοπή του ημερησίου ωραρίου, ώστε να διαφυλαχθεί το πενθήμερο και να συνδυαστεί με την σταδιακή περικοπή των υπερωριών.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, εξάλλου, ζητά το 35ωρο να συνοδευτεί από δέσμευση των εργοδοτών μέσα από νομοθετική ρύθμιση και συλλογικές συμβάσεις για αύξηση των θέσεων εργασίας και τάσσεται υπέρ της θέσπισης κινήτρων, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που υιοθετούν το μέτρο.