Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ξεψύχησε στο δρόμο :: 24/2/2006 20:15:19) 

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 200 άστεγοι στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι έχουν μάθει σε αυτόν τον τρόπο ζωής και δεν θέλουν να στεγαστούν.

Νεκρός βρέθηκε στο πεζοδρόμιο της οδού Κρυστάλλη 47χρονος άστεγος

Ξεψύχησε στο δρόμο

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Στο πεζοδρόμιο της οδού Κρυστάλλη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο σημείο όπου πιθανώς διανυκτέρευσε, άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί ο 47χρονος άστεγος Αναστάσιος Λεωνίδης, παλλινοστούντας από τη Γεωργία.

Ήρθε πριν από χρόνια στη χώρα μας για να βρει μία καλύτερη ζωή, αλλά η μοίρα, που τον οδήγησε στην ανεργία και στο δρόμο πριν από ένα χρόνο, του επιφύλαξε και το τραγικό του τέλος.

Το άψυχο σώμα του, που ήταν ντυμένο με επτά χιτώνια, αντίκρισαν περί τις 7 το πρωί περαστικοί, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Μιάμιση ώρα αργότερα, λόγω του έντονου μποτιλιαρίσματος, έφτασε και ο ιατροδικαστής κ. Ματθαίος Τσούγκας, για να διενεργήσει τη νεκροψία. "Διαπίστωσα ότι δεν έγινε εγκληματική ενέργεια. Ο θάνατος του άστεγου οφείλεται σε παθολογικά αίτια", αναφέρει στη "Μ" ο κ. Τσούγκας και αιτιολογεί την καθυστέρησή του, λέγοντας ότι "έκανα μια ώρα να διασχίσω την Βασιλίσσης Όλγας". Ο ιατροδικαστής αποχώρησε, ωστόσο το πτώμα του άνεργου παρέμενε στο σημείο, καθώς η αστυνομία κατέβαλε προσπάθειες να εντοπίσει κάποιον συγγενή του.

Το τραγικότερο είναι ίσως ότι τα γραφεία τελετών δεν έδειχναν προθυμία να μεταφέρουν τη σορό ενός εγκαταλελειμμένου άστεγου, γνωρίζοντας ότι πιθανόν να μην πληρωθούν από κανέναν. "Έτρεξαν πολλοί υπάλληλοι από γραφεία τελετών. Όταν όμως άκουσαν ότι ήταν άστεγος, έφυγαν", περιγράφει διερχόμενος. Τελικά η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του ΑΠΘ από το γραφείο του κ. Σταύρου Χατζηβαρίτη. "Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε χωρίς να σκεφτούμε εάν καλυφθούμε οικονομικά", λεει στη "Μ" ο κ. Χατζηβαρίτης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, προθυμοποιήθηκε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του νεκρού, στην περίπτωση που παρέμενε στα αζήτητα. "Ο δήμος έχει εγγεγραμμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του για την ταφή όσων μένουν στα αζήτητα. Εάν παρέλθει κάποιο διάστημα έξι μηνών και δεν αναζητηθεί η σορός, προχωρούμε στην ταφή", σημειώνει ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Σάκης Παπαδόπουλος. Σημειώνεται ότι ο δήμος καταβάλλει μόνο τα έξοδα του φέρετρου και της κηδείας και όχι της μεταφοράς, και μάλιστα καθυστερημένα.

Το δράμα του άστεγου

Μετά το μεσημέρι παρουσιάστηκε στην αστυνομία μία από τις ανιψιές του νεκρού άστεγου, που έμαθε το συμβάν από τις ειδήσεις ραδιοφωνικού σταθμού και το απόγευμα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την παραλαβή του.

Έτσι ξεδιπλώθηκε το δράμα ενός ανθρώπου που είχε επιλέξει να μένει στο δρόμο, αν και όπως έγινε γνωστό είχε οκτώ αδέλφια. Ήταν άνεργος τον τελευταίο χρόνο και η κατάστασή του τον οδήγησε στο ποτό. Το ελάχιστο επίδομα που έπαιρνε από την πρόνοια δεν έφτασε να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες. Δεν ήθελε να είναι βάρος σε κανένα, παρά μόνο στις πλάκες των πεζοδρομίων, όπου ξεψύχησε…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

200 άνθρωποι χωρίς στέγη

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με καταγραφή της κοινωνικής οργάνωσης "Άρσις", υπάρχουν περισσότεροι από 200 άστεγοι. "Πολλοί άστεγοι έχουν χάσει την εργασία τους, προέρχονται από διαλυμένο οικογενειακό περιβάλλον, είναι χρήστες ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Οι περισσότεροι έχουν μάθει σ' αυτόν τον τρόπο ζωής και δεν θέλουν να στεγαστούν. Ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά, καθώς προστίθενται αλλοδαποί που έρχονται στη χώρα μας", τονίζει ο ψυχολόγος της οργάνωσης "Άρσις" Σταύρος Γκουγκουσκίδης. Το 55% των άστεγων της Θεσσαλονίκης είναι άνδρες και το 45% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη. Το 48% των άστεγων μένει στο δρόμο και οι υπόλοιποι σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή αυτοσχέδιες παράγκες.