Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ο "σιωπηλός τρόμος" του μοχτάρ τεγέμπ ) 

Ο "σιωπηλός τρόμος" του Μοχτάρ Τεγέμπ

"Έκκληση για Ελευθερία", λέγεται το συμπόσιο, που πραγματοποιείται στο Λος Άντζελες, με πρωτοβουλία εκκλησιαστικών οργανώσεων και της Αμερικανικής Ομάδας Κατά της Δουλείας (AASG). Στη διάρκειά του ανέβηκε στο βήμα ένας λεπτός μαύρος άνδρας, που φορούσε κοστούμι και γυαλιά μυωπίας. "Κατάγομαι", είπε, "από τη Μαυριτανία και στη χώρα μου δε θεωρούμαι άνθρωπος, αλλά 'περιουσία'". Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Τεγέμπ ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, όπως τόνισε, "αν επιστρέψω στη χώρα μου, είμαι ακόμη περιουσία του αφέντη μου, γιατί δεν έχω χαρτιά, που να αποδεικνύουν την ελευθερία μου". Ο Μαυριτανός πρώην σκλάβος δεν μπορεί να ξεχάσει ως ελεύθερος αυτούς που άφησε πίσω του. Μίλησε για χιλιάδες ανθρώπους, που βρίσκονταν στην ίδια θέση με αυτόν. Αγοράζονται και πουλιούνται, είπε, ανατρέφονται σε "φάρμες", όπως τα ζώα.

Ο πρόεδρος της AASG ανέφερε ότι στη Μαυριτανία και το Σουδάν ανθεί το εμπόριο ανδρών, γυναικών και παιδιών, που χρησιμοποιούνται κατόπιν σε βαριές δουλειές, ή ως σκλάβοι του σεξ. Παρών στο συμπόσιο ήταν και ο Σάμιουελ Κότον, συγγραφέας του βιβλίου "Σιωπηλός Τρόμος", το οποίο βασίστηκε σε συνεντεύξεις σκλάβων στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Μαυριτανία, αλλά και εκπρόσωπος της Διεθνούς Χριστιανικής Αλληλεγγύης, οργάνωσης που έχει διασώσει 4.000 σκλάβους. Η οργάνωση κατήγγειλε πρόσφατα ότι δυνάμεις της σουδανικής κυβέρνησης έσπασαν στις αρχές του μήνα την εκεχειρία -που είχε επιτευχθεί με τη συμβολή του ΟΗΕ- και στη νότια επαρχία Μπαχρ Αλ Γκαζάλ, έκαψαν 12 χωριά και πήραν 409 γυναίκες και παιδιά σκλάβους. Εκπρόσωποι της Χριστιανικής Αλληλεγγύης ανέφεραν ότι για την απελευθέρωση 1.050 ανθρώπων, η οργάνωση δαπάνησε 52.500 δολάρια.

Η συγκεκριμένη πρακτική, ωστόσο, συναντά ενστάσεις. Η Γιούνισεφ υπογράμμισε ότι, όσο συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος, είναι επικίνδυνη η πρωτοβουλία εξαγοράς της ελευθερίας σκλάβων: "Κάθε φορά που αυτοί οι έμποροι μπορούν να έχουν ρευστό, ειδικά δολάρια τροφοδοτούν με αυτά την αγορά όπλων". Απεσταλμένος του ΟΗΕ είχε πριν λίγες μέρες συνομιλίες με τις σουδανικές αρχές και αναμένεται να υποβάλει τον ερχόμενο μήνα έκθεση στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι αριθμοί, που αφορούν γεγονότα στο Σουδάν, είναι τρομακτικοί. Περισσότεροι από 1,9 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει στον εμφύλιο και από τους λιμούς, που έχουν πλήξει τη χώρα από το 1983. Όμως ο καταιγισμός πληροφοριών και εικόνων, που συχνά δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε, μας κάνει να ξεχνάμε συχνά τι σημαίνει να είσαι μέσα στους αριθμούς: να σε λένε Μοχτάρ Τεγέμπ και να επαναλαμβάνεις κάθε τόσο το όνομά σου, για να θυμάσαι ότι είσαι πια ελεύθερος και δε χρειάζεσαι χαρτιά, για να αποδείξεις ότι είσαι άνθρωπος και όχι "περιουσία".