Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πλημμύρισαν 2.500 στρέμματα :: 28/2/2006 20:57:12) 

"ΦΟΥΣΚΩΣΕ" Ο ΕΒΡΟΣ

Πλημμύρισαν 2.500 στρέμματα

Δυόμισι χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή των Ψαθάδων στο Διδυμότειχο, καθώς η στάθμη του ποταμού Έβρου συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα για τρίτο εικοσιτετράωρο, προκαλώντας "πονοκέφαλο" στις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού και ανησυχία στους κατοίκους των παρόχθιων περιοχών.

Εδώ και τρία εικοσιτετράωρα έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης" με συνεχείς εκκλήσεις και οδηγίες προς τους κατοίκους των παρόχθιων οικισμών να απομακρύνουν τα ζώα, το μηχανολογικό εξοπλισμό τους, αλλά και οι ίδιοι να αποφεύγουν εργασίες στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου, η στάθμη του ποταμού έφθασε στα 5,32 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Αργά το μεσημέρι έφτασε στα 5,38 μ και παρατηρήθηκε μια σταθερότητα. Υπολογίζεται ότι αυξάνει η στάθμη από δυο έως τέσσερα εκατοστά την ώρα, άνοδος που κρίνεται φυσιολογική.

"Η στάθμη είναι πάνω από το όριο επιφυλακής και κοντά στο όριο επικινδυνότητας. Μέχρι στιγμής έχουμε 2.500 στρέμματα πλημμυρισμένα στην περιοχή των Ψαθάδων λόγω παλαιότερου ελεγχόμενου ρήγματος που υπέστη στο ανάχωμα", δήλωσε στη "Μ" ο αντινομάρχης Μιχάλης Κουγιουμτζής.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κατά την περυσινή πλημμυρική περίοδο διατέθηκαν 4.287.300 ευρώ για την εκτέλεση δεκατεσσάρων επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων, η ανάγκη των οποίων προέκυψε από τη θραύση παλαιών αναχωμάτων και τις τεχνητές κατακλίσεις που είχαν στόχο να διασωθούν 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Για την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εγκατάστασης αναδόχων για την εκτέλεση δέκα νέων αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 6.460.000 ευρώ που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μόλις καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες. Παράλληλα μέσω του διασυνοριακού ευρωπαϊκού προγράμματος "Interreg Ελλάδα - Βουλγαρία" θα διατεθούν 500.000 ευρώ για την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης της στάθμης των υδάτων (έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πρώτοι μετρητές πιλοτικά).

Τέλος για αποζημιώσεις των αγροτών διατέθηκαν 2.370.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ