Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( θράκη: άφησε πληγές η κακοκαιρία :: 16/2/2006 18:43:15) 

Θράκη: Άφησε πληγές η κακοκαιρία

'Πρωτοφανείς οι ζημιές στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου" αναφέρει στη "Μ" ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ Θράκης Π. Τσέτουρας

Τεράστιες ζημιές, με καταστρεμμένα δέντρα και σπαρτά αλλά και τόνους νεκρά ψάρια, άφησε πίσω του το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Όπως αναφέρει στη "Μ" ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ Θράκης Π. Τσέτουρας, "οι ζημιές στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου είναι πρωτοφανείς". Σύμφωνα με τον ίδιο, "από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν για περίπου πέντε ημέρες στην περιοχή περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα με σιτηρά, κριθάρια και βίκους καταστράφηκαν ολοσχερώς καθώς επίσης και πέντε στρέμματα με λαχανικά όπως αντίδια και λάχανα".

Χαρακτηριστικό της έκτασης των ζημιών είναι το γεγονός πως το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να σπεύσουν στην περιοχή περίπου 100 γεωπόνοι, για να εκτιμήσουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

Νωρίτερα, από τις 1 έως 12 Μαρτίου, οι πληγέντες αγρότες- παραγωγοί θα μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές τους στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ θα αποζημιώνονται βάσει όσων προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται επίσης στη Σαμοθράκη, όπου περίπου 20.000 ελαιόδεντρα πάγωσαν, με αποτέλεσμα φέτος να μην υπάρξει σοδιά.

Νεκρά ψάρια και ζώα

Στα όρια της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται και οι ιχθυοπαραγωγοί Ροδόπης και Ξάνθης, αφού περίπου 300 τόνοι ψαριών (το 80% της ετήσιας παραγωγής) πετάχτηκαν στα σκουπίδια,. Στους χαμένους της κακοκαιρίας και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι δεν αναμένεται να αποζημιωθούν για τους θανάτους των ζώων τους, αφού κανείς από τους τρεις νομούς της περιοχής δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξαιρούνται οι κτηνοτρόφοι των οποίων το ζωικό κεφάλαιο ή οι μονάδες-υποδομές καταστράφηκαν λόγω του όγκου του χιονιού.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ