Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( εριξαν πετρέλαιο σε δεξαμενή ύδρευσης! :: 3/3/2006 20:18:32) 

Εριξαν πετρέλαιο σε δεξαμενή ύδρευσης!

Ασυνείδητοι παίζουν με την υγεία εκατοντάδων κατοίκων στο Γέρμα Καστοριάς

Σε κίνδυνο έθεσε την υγεία των εκατοντάδων κατοίκων στο χωριό Γέρμα Καστοριάς κάποιος ή κάποιοι ασυνείδητοι, οι οποίοι ρύπαναν με πετρέλαιο το δίκτυο ύδρευσης.

Οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Γέρμα του δήμου Ίωνος Δραγούμη του ακριτικού νομού τις τελευταίες ημέρες παρατήρησαν μία οσμή στο νερό της βρύσης τους. Κοινοποίησαν το γεγονός στις αρμόδιες αρχές, κλιμάκια των οποίων άρχισαν να ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή τις πηγές και το δίκτυο ύδρευσης. Ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα κεντρικό φρεάτιο που βρίσκεται κοντά στη δεξαμενή, στο οποίο ήταν παραβιασμένο και σπασμένο το τσιμεντένιο καπάκι. Μέσα στο φρεάτιο υπήρχαν έντονα τα ίχνη πετρελαίου, ποσότητα την οποία είχαν ρίξει άγνωστοι δράστες, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να επανέλαβαν κι άλλες φορές την εγκληματική ενέργειά τους. Αμέσως διακόπηκε η υδροδότηση από το δίκτυο, ενώ η δημοτική αρχή προμηθεύτηκε και μοίρασε στους δημότες 9.000 εμφιαλωμένα νερά. Παράλληλα ένα βυτιοφόρο της πυροσβεστικής έσπευσε να προμηθεύσει μεγαλύτερες ποσότητες νερού στους κατοίκους για άλλες χρήσεις.

Ο δήμαρχος Ίωνος Δραγούμη, Δημήτρης Τσιόγκας, κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων, ενώ το αστυνομικό τμήμα Άργους Ορεστικού διενεργεί έρευνα για την υπόθεση. Η διεύθυνση υγιεινής της νομαρχίας Καστοριάς έλαβε δείγματα νερού, τα οποία έστειλε για εξέταση στο γενικό χημείο του κράτους, από το οποίο τα αποτελέσματα αναμένονται σε επτά ημέρες. Στο μεταξύ τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών έχουν προβεί σε αλλεπάλληλους καθαρισμούς των δεξαμενών με χλώριο. Μετά και τη χτεσινή χλωρίωση οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το δίκτυο μπορεί να δοθεί σήμερα για χρήση στους κατοίκους.

Πάντως, το κρούσμα της ρύπανσης του δικτύου ύδρευσης με πετρέλαιο αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα φύλαξης και ασφάλειας πηγών και δεξαμενών, το οποίο βεβαίως δεν είναι το μόνο πρόβλημα του νομού Καστοριάς. "Διαθέτουμε πηγές, δεξαμενές, φρεάτια και ένα δίκτυο ύδρευσης 25 χιλιομέτρων. Η ασφάλειά τους εναπόκειται στο φιλότιμο των πολιτών, αφού πρακτικά είναι αδύνατον να φυλαχτεί ολόκληρο το δίκτυο", δήλωσε ο δήμαρχος Ίωνος Δραγούμη, Δ. Τσιόγκας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ